På 100 års afstand kunne man tro, at 1920’erne var et overstået kapitel. Men langtfra. Stort anlagte udstillinger som Kunstmuseet Louisianas ”Det Kolde Øje” om Neue Sachlichkeit i 1920’ernes Tyskland (2022), opsætningen på Det Kongelige Teater af Sjostakovitj’ absurde opera ”Næsen” (2022) eller TV-serier som Babylon Berlin (2017-) og Drømmenes Hus (2022) vidner om en generel betagelse af en periode i europæisk kulturhistorie, hvor fraktioner, polarisering, kontraster, dekadence og hedonisme dominerede og satte nye retninger for kunsten.
Måske en polarisering og radikalisering i intellektuelle kredse, vi selv smager lidt af i disse år? Ligesom nutidens kunstnere arbejder på en international bane, samledes datidens kunstnere, avantgardister såvel som futurister, anarkister, fascister, kommunister og dadaister i de europæiske metropoler med revolutionerende visioner om bl.a. musikkens rolle i samfundet.
Rie Koch er selv fascineret af datidens indimellem vanvittige idéer bag musikken og forundret over de uhyggelige perspektiver i tiden. Hun forsøger at komme om bag galskaben i selskab med musik, der den dag i dag kan lyde revolutionerende og alarmerende ny, hvis det da overhovedet lyder som musik!
Rie Koch: Mange musikelskere vil kende Rie Kochs stemme fra hendes mangeårige arbejde på DR P2, hvor hun præsenterer f.eks. Nytårskoncert fra Wien, Torsdagskoncerter fra Koncerthuset og den Klassiske Weekend-morgen på P2. Hun har indimellem været gæst i Den Klassiske Musikquiz, ligesom hun har styret flere større koncertshows som scenevært og er en hyppigt benyttet konferencier rundt om på landets musikscener.
Igennem mange år har Rie Koch været fast vært på adskillige konkurrencer inden for den klassiske musik, hvad enten det drejer sig om Den Internationale Malko Dirigentkonkurrence, Carl Nielsen Internationale solist- eller Kammermusikkonkurrence. Rie Koch har lavet adskillige programmer og podcasts for P2. Nævnes kan f.eks. hendes legendeportrætter af f.eks. Leonard Bernstein og de 24 afsnit om Händels Messias.
Parallelt med sit arbejde for DR har Rie Koch altid sunget professionelt – dels i vokalgrupper som Musica Ficta, der har dyrket både den nyeste og den ældste vokalmusik, dels i det Malmø-baserede Ensemble Syd – og assisteret i DR’s Koncertkor.
Hun har derudover brugt sin uddannelse som historiker til at dyrke unikke fortælle-koncerter hvor tale og toner spiller sammen, hvad enten det drejer sig om personligheder som digteren Federico Garcia Lorca eller billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.