Foredrag med Benno Blæsild: Urbino – Drømmen om Paradis på Jorden

Hjem / Events / Foredrag med Benno Blæsild: Urbino - Drømmen om Paradis på Jorden

Kom og vær med når cand.mag. i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet Benno Blæsild holder sit spændende foredrag: URBINO – Drømmen om Paradis på Jorden

Byen som genskabelse af himlen på jorden er en gammel drøm. Romerne drev den til perfektion, da de i en periode på ca. 200 år omkring vor tidsregnings begyndelse grundlagde flere hundrede byer over hele Europa. Alle blev opført med byen Roms byplan som forbillede.

Storbyer virker magnetiske på mennesker, men mange af dem er efter århundreders knopskydning uoverskuelige virvar. Nyanlagte byer afspejler derimod grundlæggerens vision. Egypternes nye hovedstad, Wedian til 6,5 mio. indbyggere midt ude i Sahara står efter planen færdig i 2025. Brasiliens forbundshovedstad Brasilia med 2,5 mio. indbyggere blev indviet i 1960. Drømmen om den perfekte by, som rammen om det perfekte liv og som middel til at få den perfekte befolkning lever i bedste velgående.

Renæssancens Italien omkring 1400 var opdelt i en lang række uafhængige bystater. Her blev nutidens opfattelse af byen som hovedstad for en stat etableret. De Norditalienske provinser Toscana, Umbrien og Marche vrimler med sådanne byer. Firenze, Sienna og Pisa er de mest kendte, men nogle af de mindre ligger som i tornerosesøvn. Urbino er en af disse oversete perler, hvor man i ro og mag kan opleve renæssancens 500 år gamle drøm og den himmelske by. Renæssancefyrsten Federico de Montefeltro flyttede i 1400’tallet byens indbyggere til en nybygget idealby, der i dag ligger som en åben bog til forståelse af renæssancens fortolkning af byen som et billede på Himmeriget.

Benno Blæsild er cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Han var fra 1995-2005 museumsinspektør i Den Gamle By. Fra 2005 til 2016 har han været direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft. Han har de seneste år været flittigt brugt som juleekspert blandt andet i TV2’s Go’morgenDanmark og DR TV’s ”Hvad er det værd” og ”Guld på Godset” samt i radioen bl.a. P4’s ”Café Hack”. Han er forfatter til en række værker om købstadshistorie og om julen, blandt andet Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs, der udkom i 2007. Desuden er han forfatter til en række bøger, blandt andet: Et kunstnerhjem – Michael og Anna Anchers hjem i Skagen (2003), Julens traditioner (2007) og Krigen på havet – omkring Jylland 1864 (2014).

Køb billet

Dato18. april 2023

Tid09.15

StedForedragssalen

Pris75 kr.

Køb billet