Teaterkoncert: “Historien om en soldat”

Hjem / Events / Teaterkoncert: "Historien om en soldat"

Krigen er forbi! Soldaten er på vej hjem til sin mor og kæresten. I tornystret gemmer han sit kæreste eje – hans violin. På vejen møder han en gammel mand, som overtaler ham til at bytte violinen med en spændende bog, hvori han kan læse alt, hvad der kommer til at ske i fremtiden! De bytter – og Fanden – for ham er det – inviterer soldaten hjem, så soldaten kan lære ham at spille på violinen! Fremtiden ser lys og spændende ud… men kommer soldaten nogensinde hjem? 

Oplev Igor Stravinskij’s mesterværk med en stjernebesætning under ledelse af dirigent Henrik Svenning. Spændende introduceret og aktualiseret af professor Steen Hildebrandt / biskop Kjeld Holm.


Det hele afsluttes med en utrolig smuk og bevægende epilog, 3 kærestebreve fra felten, specielt komponeret til denne opførelse af Anders Koppel.« Denne lille unikke perle af en forrygende teaterkoncert er produceret af musikforeningen Silkeborg Classic Concerts. Ensemblet består af kgl. skuespiller Henrik Koefoed, koncertmester i DR Symfoniorkestret violinist Christina Åstrand, kgl. solodanser Femke Møller Slot. De øvrige i ensemblet er: Maria Jiménez Pardo (klarinet), Annemette Juul Pedersen (fagot), Gert Skovlod Hattesen (kornet), Andreas Ferrold Clemmensen (trombone), Mads Uldal (kontrabas) samt Jonas Hjerrild Weitling (percussion). Det hele under ledelse af dirigent Henrik Svenning.

Drømmen om at kunne se ind i fremtiden og derigennem opnå rigdom og velstand er en drift, der er mindst ligeså aktuel i 2022, som den var for 100 år siden. Den er temaet for Igor Stravinskijs kammermusikstykke ”Historien om en soldat” fra 1918. Det evigtgyldige eventyr om den fattige soldat, der møder heksen eller djævlen og får adgang til rigdom eller indsigt, mod at han sælger sin violin og dermed sin sjæl. ”Historien om en soldat” er sjældent opført. I Silkeborg Classics nye opsætning understøttes det musikalske eventyr af et filosofisk causeri om historiens etiske og moralske dilemmaer. Det er vores ambition, at vi med dette projekt kan samle det bedste fra to verdener. At sætte Stravinskijs evigtgyldige musik, med dens stærke fortællende kraft i formidlingen af C. F. Ramuz’ smukke og gribende historie, ind i en aktuel kontekst ved en interessant moderne tænker, skal gøre ”Historien om en Soldat” til en endnu mere vedkommende og stærk oplevelse.

Dette søger vi at opnå ved at lade en begavet og anerkendt tænker fra vores samtid som biskop Kjeld Holm / professor Steen Hildebrandt sætte musikken og historien ind i et etisk og moralsk perspektiv. Tanken er helt praktisk, at vores causør skal indlede forestillingen med et oplæg på 10-12 minutter, hvorefter vi opfører ”Historien om en Soldat”.

Efter en pause vil causeuren derefter lægge op til en dialog med publikum, musikere, fortæller og dirigent om historien, musikken og de spørgsmål det rejser. Som afslutning på forestillingen har komponisten Anders Koppel skrevet en meget smuk og bevægende epilog “3 kærestebreve fra felten”. Det er en kraftfuld, lille musikalsk eftertanke, med tydelig reference til Stravinskij’s værk, hvor hele ensemblet indgår. Epilogen kredser omkring det spørgsmål, som Stravinskij efterlader ubesvaret: “Kom han nogensinde hjem….?”

Køb billet

Dato02. marts 2022

Tid19.30

StedFestsalen

Pris150 kr.

Køb billet