DANISH LANGUAGE AND CULTURE

Learn about Danish language
and culture in Denmark

Hjem / Danish language and cultur

Purpose and learning objectives: This course Danish Language and Culture offers students an introduction to the Danish language, culture and society. The course is for foreign as well as Danish students who need to develop language skills and cultural understanding. That could be students that have lived a long time abroad or grown up without the opportunity to learn the language, or it could be foreign students of Scandinavian languages who need practical training.

The main learning objectives are:

• Training the practical mastery of the Danish language and learning about its grammar and construction.
  • Exploring various aspects of social and cultural life in Denmark – e.g. business, education system, art and politics.
  • Understanding the explored phenomena in a historical and societal context.

Activities: The programme will be conducted through an interplay between lectures, training sessions, exercises, projects and field trips. The use of the Danish language is trained by dealing with a variety of cultural and societal subjects, e.g.:

• History-
  • Politics and political culture
  • Labour market and its regulations
  • Welfare systems
  • Educational system
  • Art, e.g. film, pictures and music
  • Literature
  • Journalism and media
  • Food, life style and Danish traditions

Find det ophold der passer dig bedst

Se hvilke tidspunkter vi kan tilbyde dig et højskoleophold indenfor journalistik

Se kommende højskoleophold →

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Få en rundvisning og få en snak med vores undervisere og mød andre elever på skolen.

Book en rundvisning →

The students will be trained in expressing themselves – verbally and in writing – and in analyzing problems in Danish society and current debates. The teaching is conducted in Danish but will be differentiated according to the student’s mastery of the Danish language. The texts used are chosen to bring insight to and understanding of the Danish culture and society.

During the field trips the participants will visit different institutions and communities in Denmark. One field trip will go to Copenhagen and include visits to important places to the Danish society.

You will live together with the other students at the school. The life at a boarding school with a majority of Danish students will be the ideal environment for acquiring familiarity with language, social norms and culture. Besides ”Danish Language and Culture” you will have ”Valgfag” (electives) and ”Fællesfag” which are subjects together with the other students at the school.

Admission

The price includes college trip There is no college trip during a 12-week stay.
When you register, you pay a registration fee of DKK 500 and a deposit of DKK 1,500, for a total of DKK 2,000.

Admission and tuition fee

The tuition fee is 180 euro per week. The fee will cover tuition, accommodation and meals, excursions and a study trip to a Baltic country.

The student must be at least 17 and a half-year old at the start of the course. Basic knowledge of Danish is a requirement and it is recomendable to have a good level of English.

“Der har været tid og rum til bare at være. Tid til at lære og turde dvæle ved det enkle.”

Nanna Jørgensen

Elev, årgang 2021

“Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg har taget den rigtige beslutning for mig selv.”

Thomas Appel

Elev, forår 2020 og efterår 2020

“Livet skal ikke kun gøres op i penge, men også i oplevelser.”

Elias von Staffeldt

Elias von Staffeldt, journaliststuderende

Louise Munk

Louise er uddannet folkeskolelærer med overbygning fra SDU i dansk som andetsprog for voksne. Fra sprogskoleregi har hun en bred undervisningserfaring og har undervist mange forskellige nationaliteter og professioner på vidt forskellige niveauer. I mødet med internationale elever oplever Louise gang på gang, hvor meget mennesker har at berige hinanden med på tværs af kulturelle og sproglige baggrunde. I sin fritid har Louise et passioneret forhold til yoga, vinterbadning – og lakridser.

lma@askov-hojskole.dk +45 61 20 08 83

Spørgsmål og svar

Bor man sammen med en roomie på højskolen?

Du vælger selv, om du vil bo alene eller sammen med en roomie. De fleste elever bor sammen to og to på højskolen, og for mange af vores elever er det en del af oplevelsen ved at gå på højskole, at de prøver at bo sammen med en roomie.

Hvad koster det at gå på højskole?

Det koster en fast pris per uge at gå på højskole. Hvis du vil vide, hvad dit højskoleophold kommer til at koste, kan du derfor gange ugeprisen med det antal uger, du vælger. Om det er 12, 14, 16, 18 eller 24 uger. Se prisen per uge.