Hverdagen

Fællesskab, fordybelse – og fester

Hjem / Hverdagen

Hverdagen på Askov Højskole er fyldt med fag, hvor du kan fordybe dig og tid til fællesskab med alle dine nye venner.

I hverdagene har du et fast skema for, hvad der skal ske. Fire dage har du dit linjefag i ét eller flere moduler, og derudover har du fællesfag og valgfag. Selvfølgelig har du også fritid, hvor du kan være sammen med de andre eller slappe af for dig selv.

Hver dag efter morgenmad er der morgensamling. Her synger vi sammen, og lærere eller elever fortæller på skift om et emne, de er optaget af og gerne vil dele med alle.

Efter morgensamlingen fortsætter skemaet med undervisning enten på linjefagene, med valgfag eller fællesfag.

Til alle måltider, morgensamling og fællesfag er du sammen med alle de andre. Når du har linjefag, er I typisk på små hold, hvor I arbejder tæt sammen.

Du vælger valgfag efter dine egne interesser, så her er du sikkert sammen med nogle af dem fra de andre linjefag. På den måde lærer I hinanden at kende på kryds og tværs.

Find det ophold der passer dig bedst

Se hvilke tidspunkter vi kan tilbyde dig et højskoleophold.

Se kommende højskoleophold →

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Få en rundvisning, se skolen, snak med vores lærere og mød de nuværende elever.

Book en rundvisning →

Sammen og hver for sig

I løbet af dagen er der tidspunkter, hvor du kan hygge dig sammen med din roomie eller andre venner i jeres fællesrum.

De fleste aftener er undervisningsfri, men der bliver altid tilbudt en aktivitet. Det kan være spil, leg, film eller noget helt andet.

Som elev kan du også selv tage initiativ til en aktivitet for dine kammerater. Det kan være, I vil spille fodbold eller lave en brætspilsturnering.

Hvis du trænger til motion, har vi et veludstyret fitnesslokale, du frit kan bruge. Når vejret er godt, er det også meget populært at spille bold på vores store plæne, så der er masser af muligheder for aktiviteter.

Det er meget forskelligt, om man har det bedst med at være sammen med andre hele tiden eller har brug for at være lidt alene i fritiden. Der er plads til det hele.

Sådan bor du på højskolen

Når du er elev på Askov Højskole bor du sammen med de andre elever i selvstændige elevfløje, hvor I har jeres værelser og jeres eget hyggelige fællesrum med et lille køkken. Du kan enten bo på enkeltværelse eller dobbeltværelse. Mange vælger dobbeltværelse for at prøve at bo sammen med en roomie og opleve det fællesskab, det kan give. Du vælger selv, om du vil bo på dobbeltværelse eller enkeltværelse.
Hvis du er ligeglad, om du bor alene eller sammen med en anden, er det også fint. Så tildeler vi dig enten et enkelt- eller dobbeltværelse.
Vores elevfløje er dels en det nybyggede hus Ny Rolighed, hvor I har jeres egen terrasse udenfor, dels Pigegangen i hovedbygningen, hvor der er masser af sjæl og hygge.

Når du får brug for at vaske tøj, kan du gøre det i højskolens vaskekælder med to vaskemaskiner og en tørretumbler, tørrestativer.

Fest i weekenden

På højskolen er der også forskel på hverdag og weekend. Selv om der ikke er undervisning i weekenden, vælger mange elever at blive for at være sammen med de nye venner.

Det er også i weekenderne, der kan være fest i Fengers. Festerne er elevstyrede og foregår i det allerældste hus på højskolen – i det hus, hvor højskolen startede i 1865.

I weekenden har du også mulighed for at deltage i en række aktiviteter og udflugter sammen med weekendlæreren. Det kan også være, du sammen men en flok af dine venner selv arrangerer en tur.

“Der har været tid og rum til bare at være. Tid til at lære og turde dvæle ved det enkle.”

Nanna Jørgensen

Elev i foråret 2021 på Journalistik

“Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg har taget den rigtige beslutning for mig selv.”

Thomas Appel

Elev, forår 2020 og efterår 2020

“Det var bare dejligt at kunne begive sig ind i fællesskabet med det samme, fordi rammerne var så gode for det”.

Benedicte Christensen

F22 – journalistik

“Askov højskole var det sted, hvor jeg fik en meget bedre forståelse af mig selv”.

Christian Kjærgaard Ibsen

F22 – game design

“Jeg kommer nok mest til at huske de små stunder og øjeblikke. Og så undervisningens frirum til at udforske, eksperimentere og fordybe sig”.

Jacob Michelsen

Elev i efteråret 2022 på Litteratur

“Alle lærere har været vidt forskellige, men de har alle sammen fået os elever til at føle os trygge, hørt og set”.

Mathilde Gravenslund Bern

Elev i foråret 2022 på Filmproduktion

Spørgsmål og svar

Bor man sammen med en roomie på højskolen?

Du vælger selv, om du vil bo alene eller sammen med en roomie. De fleste elever bor sammen to og to på højskolen, og for mange af vores elever er det en del af oplevelsen ved at gå på højskole, at de prøver at bo sammen med en roomie.

Hvad koster det at gå på højskole?

Det koster en fast pris per uge at gå på højskole. Hvis du vil vide, hvad dit højskoleophold kommer til at koste, kan du derfor gange ugeprisen med det antal uger, du vælger. Om det er 12, 14, 16, 18 eller 24 uger. Se prisen per uge.

Hvilke fag har jeg ud over linjefag?

Ud over dit linjefag kan du på Askov Højskole vælge imellem flere valgfag. Nogle ledes af højskolens lærere, andre af eksterne timelærere. Derudover er der fællesfag som er obligatoriske for alle elever.

Læs mere om højskolen

Det har været det bedste i mit liv

Egentlig havde jeg ikke selv tænkt på at tage på højskole, men en veninde opfordrede mig til det.

I starten var det ret overvældende, og de første to uger ville jeg hjem. Jeg følte mig usikker og overstimuleret. Mine veninder overtalte mig til at give det en chance, og det gjorde jeg. Heldigvis. For at være på højskole har været det bedste i mit liv.

Hvis du overvejer at tage på højskole, så gør det. Spring ud i det. Du får så meget ud af det både fagligt, socialt og personligt. Giv det en chance, det er bedre, end du tror.

Jeg valgte Askov Højskole, fordi jeg gerne ville have journalistik som linjefag, og fordi der er så mange kreative valgfag. Det elsker jeg at fordybe mig i. Alle lærerne er virkelig engagerede – man kan mærke, de brænder for det, de laver.

Hver gang, vi har lavet et journalistisk projekt, fik jeg et adrenalinkick, når jeg var på research og fandt ud af, at min hypotese holdt stik. Jeg er virkelig vild med at formidle og er i gang med at uddanne mig til journalist på Syddanske Universitet.

Camilla Tonnesen, F21, Journalistik

Fællesskabet er der hele tiden

Da jeg kom, var jeg spændt på at møde de andre, men alle var bare søde og imødekommende. Man kunne bare være sig selv og give den gas.

Der sker noget hele tiden. Man kan godt være på værelset for sig selv og slappe af, men du kan også hele tiden være en del af fællesskabet, for der sker noget hele tiden. Og jo mere, du involverer dig, jo mere får du ud af opholdet.

Jeg valgte Askov, fordi der var en litteraturlinje, og det var som om, undervisningen var designet til mig. Det har været så fedt, og jeg føler virkelig, jeg er vokset på bare tre måneder. Undervisningen bliver tilpasset til os, og jeg har bare rykket mig så meget. Det har givet mig mod på at søge ind på Forfatterskolen.

Jeg har fået nye venskaber og har aftalt at flytte sammen med en rigtig god ven fra højskolen.

Noah Steffensen, F21, Litteratur

Det sociale var det allerbedste

Før jeg startede på højskolen, var jeg nervøs for, om højskoleopholdet ville blive en lige så livsforandrende oplevelse, som jeg havde hørt, det skulle være. Den nervøsitet var helt ubegrundet, for det blev en kæmpe oplevelse.

Højskolen gør rigtig meget for fællesskabet og arrangerer mange ting, men du har selv et ansvar for at blive en del af det, for det er i fællesskabet, du får den store oplevelse.

Askov Højskole er fed, fordi den har så meget historie. Når jeg nævner Askov for andre, er der altid én, der har en relation til skolen. Jeg elsker at være steder, hvor der er en historie, jeg kan blive en del af.

Det allerbedste ved højskoleopholdet var det sociale. At være sammen med andre hele tiden er meget intenst, men jeg er blevet mere udadvendt. Vi griner rigtig meget og laver mærkelige og fjollede ting – alt det, ungdomslivet er og skal være.

Jeg har fået mange nye venner, og fællesskabet med dem fortsætter efter højskolen.

Sofia Maria Madsen, F21, Journalistik