16. april 2023 - 22. april 2023

Kunst-Litteratur-Historie

Hjem / Ugekursus / Kunst-Litteratur-Historie

Gennem inspirerende foredrag, koncerter og udflugter får du på dette kursus indblik i brydninger og tendenser inden for kunst, litteratur og historie.

På forårets Kunst-Litteratur-Historie medvirker blandt andre:

Ane Cortzen, som holder foredrag under titlen ‘Rend mig i den gode smag!’
Ane Cortzen er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole, Institut for Design i 2001 og har efter sin uddannelse bl.a. arbejdet som Art Director hos Bodum Design Group. Her stod hun for emballagedesign, butiksindretning, designmanualer og meget andet.
Mest kendt er hun som vært og programudvikler i DR Kultur. Her var hun vært på TV!TV!TV!, Vogternes Råd, Søndag Live, Made in Denmark, TV Quizzen.

Trine Engholm Michelsen, forfatter, forsker og ph.d. i international politik holder foredrag om sin roman Storfyrstinden: Hvordan skriver man en biografi om en person, hvis hele virke hvilede på hemmeligheder?
Bankassistent om dagen og hemmelig agent om aftenen. Jutta Graae, med dæknavnet Storfyrstinden, var en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under besættelsen og en nøgleperson bag Danmarks befrielse. Alligevel er hun relativt ukendt. Jutta Graae levede i en tid, der kun gav en kvinde mulighed for at agere på de indre linjer.

Benno Blæsild, cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet holder foredraget: ‘URBINO – Drømmen om Paradis på Jorden’.
Byen som genskabelse af himlen på jorden er en gammel drøm. Romerne drev den til perfektion, da de i en periode på ca. 200 år omkring vor tidsregnings begyndelse grundlagde flere hundrede byer over hele Europa. Alle blev opført med byen Roms byplan som forbillede.

Jens Andersen, forfatter, fortæller om ‘DITLEVSEN – EN BIOGRAFI’ og krydrer foredraget med fællessang af nogle af Tove Ditlevsens sange – med Kristian la Cour ved flyglet.
Tove Ditlevsen skrev autofiktion, længe før det ord var opfundet og brugte sig selv og sine nærmeste nådesløst i sit forfatterskab. Hun skrev om psykisk sygdom, misbrug og moderskab, om køn, begær og sex, mens det stadig var tabu. I sin brevkasse i Familie Journalen rådgav Tove Ditlevsen i to årtier kvinder om det gode familieliv. Selv levede hun et kaotisk liv – mor til tre, gift og skilt fire gange – og når det hele brændte sammen i hjemmet, skrev hun allerbedst. I ‘DITLEVSEN – EN BIOGRAFI’ tegner Jens Andersen med en række nye kilder det hidtil mest nuancerede portræt af en flamboyant og kompromisløs kunstner.

Naja Mikkelsen, seniorforsker ved GEUS, tager os i foredraget ‘Sult, ensomhed og overlevelse’ med i sin bedstefars, polarforskeren Ejnar Mikkelsens, slædespor gennem Grønlands ødemarker 1909-12. Han startede som 13-årig sit eventyrlige liv på de syv verdenshave. I Indien mødte han en spåmand som siddende under en palme fortalte ham, at han ville blive gammel og komme til mærkværdige lande, som var helt hvide. Det kom til at passe. Ejnar Mikkelsen blev gammel og han kom på mange ekspeditioner til de sne- og isdækkede Arktiske områder. I 1909 sejlede han med et lille fartøj mod Grønlands Østkyst for at lede efter de omkomne fra Danmark-ekspeditionen og ikke mindst deres dagbøger og observationsjournaler. Informationer fra disse dokumenter var vigtige for den danske stat set i et geopolitisk perspektiv.

Sofie Jama, forfatter, holder foredrag om liv, der bliver brudt op. Mennesker, der trækkes ud af alle kendte rammer, og skal fødes gennem smerte og flugt til nye liv, på nye steder, i andre former. Forsvinder man, når alt det man er indrammet af går i opløsning?
“Et andet menneske et andet liv” undersøger nogle af de grummeste skæbner, flygtninge fra krig. Borgerkrigen og hungersnøden i Somalia er hovedpersonen Barakas vugge inden hun kommer til Danmark og genfødes som teenager. Hun flettes ind i Esther, der er holocaust overlever og et halvt århundrede ældre. Et venskab grundet i blod og brud. Det tredje bånd er Omar, en dreng, der er kommer til Danmark alene uden familie og forældre, og ender for fødderne af Baraka – inden han forsvinder sporløst igen.

Koncert – Perry Stenbäck & Dekadans – moderne viser på svensk – Perry Stenbäck & Dekadans tager den nordiske sangskrivertradition under kærlig behandling med, foruden Perry’s egne sange, viser af bl.a Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Dan Andersson, Myhre/Hovland.

Desuden besøger vi Vejen Kunstmuseum, der er genåbnet efter en omfattende udbygning.

Kristian la Cour

Kristian la Cour er konservatorieuddannet og har været ansat på Askov Højskole i mere end 35 år. Det er altid ham, der akkompagnerer fællessangen til morgensamlinger, foredrag og andre arrangementer på højskolen – ikke mindst fællessangsaftenerne ‘Syng i den blå’. Derudover er han kursusleder på en lang række af højskolens korte kurser. I fritiden optræder Kristian som visesanger og er desuden komponist. Han har bidraget med musik til en række sange i bl.a. Højskolesangbogen, DGI-Sangbogen, “100 Salmer”, “Kirkesangbogen” og Sangbogen 2,3 og 4.

kc@askov-hojskole.dk

Lillian Hjorth-Westh

Lillian er læreruddannet fra Tønder Seminarium. Siden 1977 har hun arbejdet i højskoleverdenen – først på Højskolen Rude Strand og fra 1983 til 2017 på Bornholms Højskole, hvor hun var en del af forstanderparret fra 2007 – 2017.

Tilmelding

Kunst-Litteratur-Historie

Startdato16. april 2023

Slutdato22. april 2023

Pris fra5200 kr.

Tilmeld dig kurset → Hent program ↓

Måske kunne du også være interesseret i: