09. oktober 2022 - 15. oktober 2022

Kunst-litteratur-historie oktober

Hjem / Ugekursus / Kunst-litteratur-historie oktober

På kurset får du indblik i brydninger og tendenser inden for kunst, litteratur og historie. Det sker gennem en bred vifte af aktiviteter.

Foredrag med journalist og forfatter Thomas Ubbesen: HUSKER DU VOR SKOLETID? HUSKER DU FRU BRATH? Hans Scherfigs ædende giftige lektor Blomme – selve inkarnationen af “Den Onde Lærer” – lever og ånder tungt i danskernes kollektive bevidsthed, fordi … ja, fordi sådan en lærer har praktisk taget alle over 50 vel oplevet i deres skoletid? Thomas Ubbesen og generationer af forsvarsløse børn i Sydthy havde ikke Blomme – men de havde fru Brath, enevældig hersker på Sønder Ydby forskole fra 1942 til 1970.

Foredrag med Jens Andersen. Han er kendt for sine biografier om bl.a. Astrid Lindgren, Kronprins Frederik og Kim Larsen, fortæller om sin seneste bog ”Et liv med LEGO”. Det er en dokumentarisk fortælling om LEGO koncernens og familien Kirk Kristiansens fascinerende og dramatiske historie gennem et helt århundrede, hvor synet på børn, leg og legetøj forandrede sig radikalt.

Foredrag med fortæller Lillian Hjorth-Westh: Pablo Neruda
Den chilenske digter, politiker og diplomat Pablo Neruda fik Nobelprisen i litteratur i 1971. Han anses for at være en af de vigtigste latinamerikanske digtere i det 20. århundrede. Han støttede præsident Salvador Allende, som blev myrdet af general Pinochet under militærkuppet i 1973. Under diktaturet blev Nerudas digte forbudt og han blev et folkeligt symbol på modstanden mod Pinochet.

Tirsdagen står i Ruslands tegn med tre arrangementer:

Foredrag med fhv. udenrigskorrespondent ved DR, Jon Kaldan: En lang affære med Rusland. Jon Kaldan har været korrespondent for DR i Moskva og Washington DC.

Foredrag med foredragsholder, forfatter og musikformidler Henrik Engelbrecht: Den russiske musik fra A til Z. Tag med på en rejse sammen med musikformidleren Henrik Engelbrecht gennem den russiske musikhistorie fra 1700-tallet, hvor næsten al musik i landet var direkte import fra bl.a. Italien – op gennem 1800-tallets udødelige bidrag fra komponister som Tjajkovskij, Musorgskij og frem til det 20. århundredes navne som Stravinskij, Sjostakovitj og Schnittke – for nu kun at nævne dem med forbogstavet S. Undervejs oplever vi både hungersnød, ufattelig rigdom, revolution, kommunisme, krig og sult. Og fantastiske værker gennem mere end 200 år.

Koncert – Bjarke Mogensen spiller russisk musik for accordeon. Bjarke Mogensen har siden han i en ung alder debuterede i en tv-udsendelse på ZDF som solist med München Symfonikerne markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark.

Heldagsturen onsdag går til Silkeborg. Vi besøger Museum Jorn og Silkeborg Museum. Begge steder har vi guider.
Eftermiddagskaffen nyder vi på Kongensbro Kro. Om aftenen er der fællessang med Kristian la Cour.

Torsdag byder på foredrag med idehistoriker og foredragsholder Christian Friis: Van Gogh – liv og kunst. Historien om van Goghs liv og kunst til hans tidlige død i en alder af 37 år er en gribende fortælling. Hans værker sælges til skyhøje priser på internationale kunstauktioner, men i sit liv forblev han fattig og stort set ukendt.

Om eftermiddagen kommer forfatter Pia Tafdrup for at fortælle om sit værk ‘De fem sanser’. Hendes drøm har været at skrive en bog om alle fem sanser, og det har hun fuldendt nu: ‘Smagen af stål’ (2014), ‘Lugten af sne’ (2016), ‘Synet af lys’ (2018), ‘Lyden af skyer’ (2020), ‘Berøringen af hud’ (2022). Pia Tafdrup smager på verden, lugter til den, bruger øjne, ører, fingre og vel også hjertet og fornemmer, hvor meget sansningen binder os sammen som mennesker.

Om aftenen er der foredrag med organist og komponist Povl Chr. Balslev: Sangen er sjælens talerør. – Den danske sangskat er enorm, men er den blevet sat lidt i skammekrogen de sidste årtier? Med udgangspunkt i den nye højskolesangbog vil der blive fortalt og diskuteret om sangens betydning bl.a. som identitetsskaber og om, hvilken rolle den skal spille i dagens Danmark.

Fredag formiddag er der sangforedrag med Lillian Hjorth-Westh og Kristian la Cour: Rundt i den nordiske viseverden.

Der er lagt op til en festlig afslutning på kurset fredag eftermiddag:
HALLØJ PÅ FALDEREBET – Anne Marie Helger og Peter Larsen
Garanti for latter og tankevækkende teater med knaster. Ikke siden sidste årtusinde har I haft chancen for at se disse to koryfæ-hoveder live som samlesæt på en stor scene. Den frygtløse duo skyr ingen midler – de ruller det seje skyts ud og leverer frække, frontale verbalangreb i et spektakulært rolle- og forklædningsfyrværkeri.

Kursusledere

Lillian Hjorth-Westh

Lillian er læreruddannet fra Tønder Seminarium. Siden 1977 har hun arbejdet i højskoleverdenen – først på Højskolen Rude Strand og fra 1983 til 2017 på Bornholms Højskole, hvor hun var en del af forstanderparret fra 2007 – 2017.

Kristian la Cour

Kristian la Cour er konservatorieuddannet og har været ansat på Askov Højskole i mere end 35 år. Det er altid ham, der akkompagnerer fællessangen til morgensamlinger, foredrag og andre arrangementer på højskolen – ikke mindst fællessangsaftenerne ‘Syng i den blå’. Derudover er han kursusleder på en lang række af højskolens korte kurser. I fritiden optræder Kristian som visesanger og er desuden komponist. Han har bidraget med musik til en række sange i bl.a. Højskolesangbogen, DGI-Sangbogen, “100 Salmer”, “Kirkesangbogen” og Sangbogen 2,3 og 4.

kc@askov-hojskole.dk

Kunst-litteratur-historie oktober

Startdato09. oktober 2022

Slutdato15. oktober 2022