Linjefag

Dansk Sprog og Kultur på Askov Højskole

Lær dansk sprog og kultur at kende i Danmark.

Linjefaget ‘Dansk Sprog og Kultur’ er for dig, der vil blive bedre til at tale dansk og lære mere om det danske sprog og den danske kultur.

Eleverne på ‘Dansk Sprog og Kultur’ er typisk udenlandske studerende, som studerer dansk og har brug for at få styrket sproglige og kulturelle kompetencer. Det kan også være unge med danske rødder, som har boet i udlandet i lang tid eller er vokset op uden mulighed for at lære dansk.

Hovedformålene på ‘Dansk Sprog og Kultur’ er:

  • Træning i at mestre det danske sprog og lære om sprogets grammatik og konstruktion.
  • At lære om forskellige aspekter af det sociale og kulturelle liv i Danmark fx arbejdsmarkedet, uddannelsessystemet, kunst og politik
  • At forstå den danske kultur i historisk og social sammenhæng.

Aktiviteter: Undervisningen vil være en blanding af oplæg, øvelser, projekter og ekskursioner. Vi skal tale om forskellige emner inden for dansk kultur:

  • Historie
  • Politik
  • Arbejdsmarkedet
  • Velfærdssystemet
  • Uddannelsessystemet
  • Kunst: for eksempel film, billeder og musik
  • Litteratur
  • Journalistik og medier
  • Mad, livsstil og danske traditioner

Find det ophold der passer dig bedst

Se hvilke tidspunkter vi kan tilbyde dig et højskoleophold indenfor Dansk Sprog og Kultur

Se kommende højskoleophold →

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Book en rundvisning, se skolen, snak med lærerne og mød eleverne. Det koster dig ikke noget, vi refunderer dine transportomkostninger.

Book en rundvisning →

Du lærer at udtrykke dig på dansk

Dette gælder selvfølgelig både i skrift og i tale.

Undervisningen foregår primært på dansk, men er differentieret afhængigt af det sproglige niveau på holdet.

På ekskursionerne besøger vi mange forskellige institutioner og steder i Danmark. Vi skal blandt andet til København, hvor vi skal besøge steder, som er vigtige for det danske samfund.

Du får danske venner

På højskolen lever du i et fællesskab med de andre elever. Da de fleste elever er danske, er det derfor et ideelt sted at lære sproget, de sociale normer og kulturen. Udover dit linjefag har du også fællesfag og valgfag sammen med de øvrige elever.

Tilmelding

Prisen er inkl. højskoletur. Der er ikke højskoletur på 14 ugers ophold i foråret.
Når du tilmelder dig, betaler du tilmeldingsgebyr på 500 kr. og depositum på 1.500 kr. i alt 2.000 kr.

Tilmeldingskrav

For at deltage på kurset skal du være minimum 17,5 år ved kursets start. Du skal have et grundlæggende kendskab til dansk eller engelsk for at kunne deltage.

“Der har været tid og rum til bare at være. Tid til at lære og turde dvæle ved det enkle.”

Nanna Jørgensen

Elev på Journalistik i foråret 2021

“Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg har taget den rigtige beslutning for mig selv.”

Thomas Appel

Elev på Game Design i foråret og efteråret 2020

“Livet skal ikke kun gøres op i penge, men også i oplevelser.”

Elias von Staffeldt

Elev på Journalistik

Liv Zachariasen Ryom

Liv skriver, når hun ikke underviser på Askov, lige nu på sit speciale. På de første to semestre deltog hun i SDU’s talentprogram, Below Zero, om bæredygtigt iværksætteri. Hendes kandidatuddannelse bygger på en BA i dansk med samfundsfag som sidefag, og hun har erfaring fra musik- og eventbranchen med tourmanagement, eventplanlægning og produktion.

Liv er fra Færøerne og flyttede til Danmark som treårig, hvilket har formet hendes forståelse af andetsprogstilegnelse. Hun ser højskolen som ideel for at lære dansk på grund af fællessproget – og kulturen.

I fritiden elsker Liv at grille, se superhelteserier, spille spil og danse til heavy metal med sin familie.

lz@askov-hojskole.dk

Spørgsmål og svar

Bor man sammen med en roomie på højskolen?

Du vælger selv, om du vil bo alene eller sammen med en anden. De fleste elever bor sammen to og to på højskolen, og for mange af vores elever er det en del af oplevelsen ved at gå på højskole, at de prøver at bo sammen med en anden.

Hvad koster det at gå på højskole?

Der er en fast ugepris på hvert af vores højskoleophold. Den er pris er inklusiv alt, der foregår i hverdagene. Dvs. kost, logi, rejser, ekskursioner, højskoleaftener og materialer. Hvis du vil vide, hvad dit højskoleophold kommer til at koste, kan du gange ugeprisen med det antal uger, du vælger.

Vi mener i udgangspunktet ikke, at økonomi skal spænde ben for et højskoleophold. Derfor har vi en række økonomiske håndsrækninger, som vi kan gøre brug af, hvis det er det rigtige for dig. Du kan se dine muligheder her.

Hvilke fag har jeg ud over linjefag?

Ud over dit linjefag vælger du valgfag og deltager i fællesfag sammen med resten af semestret.

Læs, hvad tidligere elever siger om at gå på Askov Højskole:

Mit mål blev opfyldt –
og jeg fik også nye venner

Jeg tog på højskole for at lære noget mere dansk grammatik og blive i stand til at bestå studieprøven, og det har jeg gjort. Nu håber jeg på en fremtid i Danmark. Jeg kommer fra Brasilien og har været i Danmark før, fordi min søster er dansk gift og har boet her i 15 år. Jeg er uddannet dyrlæge og har tidligere været på praktikophold her i landet, så jeg vidste også godt lidt om landet og kulturen. I Brasilien har jeg taget et onlinekursus i dansk, så jeg kunne lidt dansk på forhånd.

Jeg har opnået, hvad jeg ville med opholdet og har desuden fået en masse nye venner. Jeg elsker vores hold. Vi snakker om så mange ting, og vi lærer også om andre kulturer, fordi vi kommer fra så mange forskellige steder i verden: USA, Japan, Thailand og andre lande. Det har virkelig været godt for mig at opleve så forskellige mennesker.

I løbet af min tid her i Askov har jeg spillet i band, og det har bare været så sjovt, for jeg troede aldrig, jeg skulle spille, men her er plads til alle, og alle har mulighed for at udtrykke sig. Jeg kan mærke, jeg har fået mere selvtillid, netop fordi her er plads til alle. For mig har alt det sociale været det allerbedste. Jeg har simpelt hen lært så mange mennesker at kende.

Forholdet til lærerne er også specielt og godt. Jeg kan godt lide at snakke med dem, og det er forskelligt fra Brasilien, hvor man ikke kan nærme sig lærere – eller chefer.

Jeg håber at blive i Danmark og komme til at arbejde som dyrlæge. I første omgang søger jeg job i den farmaceutiske industri, hvor jeg kan bruge min baggrund. Lykkes det ikke at få job, må jeg tage tilbage til Brasilien, for jeg kan ikke bare få lov at blive i Danmark, hvis jeg ikke får et godt job.

Anna Victoria Antunes, E22, Dansk Sprog og Kultur

Jeg har fået mere end jeg forventede

I forvejen kunne jeg godt forstå en del dansk, men kun tale ganske lidt. Min far er dansk og min mor tysk, og vi bor i Hannover, men jeg har en del dansk familie. Da jeg gerne vil studere i Danmark, tænkte jeg, at det ville være en god idé at tage til Danmark for at lære noget dansk, og så fandt vi frem til Askov Højskole.

Nu har jeg været her et semester og kan mærke, at jeg er blevet væsentlig bedre til sproget og kan tale nogenlunde dansk. Jeg har besluttet at tage et semester mere, og så vil jeg derefter søge ind på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, for at læse til ingeniør. Min drøm er at komme til at arbejde med robotteknologi.

Ud over at blive bedre til dansk har jeg mødt nogle dejlige venner på højskolen, og jeg har faktisk fået mere, end jeg havde forventet. For jeg har oplevet, at jeg har taget en lederrolle ved nogle af de mange aktiviteter, vi har her på højskolen. Af natur er jeg meget genert, men alle her på skolen er så åbne og forstående, at jeg også er blevet mere åben, og det har fået mig til at turde udfordre mig selv.

Meget af det, vi laver her, er udfordrende, og jeg er kommet ud af min komfortzone. Det har været godt for mig. For eksempel har jeg haft podcast som valgfag, og jeg hader at høre min egen stemme på optagelser, men jeg oplevede, at det vi lavede, faktisk blev ok.

Førhen var jeg social med nogle få, meget gode venner, men nu kan jeg være det med mange forskellige venner, og alle er så søde her.

Selvfølgelig var det en omvæltning at flytte fra Hannover, hvor jeg var vant til at bo sammen med min familie, og så komme helt herop, og jeg har savnet min familie, men ikke haft hjemve.

Det bedste ved opholdet har været at være sammen med alle mine nye venner. Vi har bare haft det hyggeligt og lavet så mange ting sammen. Det har været fantastisk, at man er sammen hele tiden.   

Frederik Friis-Pedersen, E22, Dansk Sprog og Kultur

Det har været fantastisk at møde dansk kultur

På forhånd vidste jeg næsten intet om Danmark. Min far er godt nok dansk, og jeg havde mødt nogle ældre familiemedlemmer, men jeg kendte slet intet til dansk ungdomsliv, så det har været en stor oplevelse for mig at møde danske unge her på højskolen.

Vi har talt meget om forskelligheder. Jeg er blevet overrasket over, at unge her i Danmark er så rodfæstede i deres egen kultur. Selv har jeg ikke en kultur, jeg er vokset op i. Min far er dansk, min mor fra Thailand, og vi bor i USA, så jeg har desværre slet ikke den følelse, jeg oplever de danske unge har af at høre til et sted.

Det var min far, der foreslog mig at tage til Askov Højskole, efter jeg havde afsluttet highschool. Jeg vidste ikke selv, hvad jeg ville – kun at jeg ikke ville på college i USA. For mig var det stort og skræmmende at tage til Danmark, og jeg blev overrasket, da jeg kom til Askov og mødte en masse danske elever. Jeg troede, at skolen kun ville være for internationale elever.

Først tænkte jeg, at jeg ikke kunne blive venner med de danske elever, men de forventninger blev heldigvis gjort til skamme. Alle taler godt engelsk, så det sproglige er ikke noget problem.

I starten var det underligt at leve sammen med en masse mennesker, jeg ikke kendte, men efterhånden som vi har lært hinanden at kende, er vi blevet tætte, og det har været fedt at være sammen hele tiden. For mig var det for eksempel en hel ny ting at spise sammen med andre mennesker, for det har jeg aldrig gjort før, men nu kan jeg virkelig godt lide det. Forholdet mellem elever og lærere er også helt anderledes, end hvad jeg kender til fra USA, hvor vi ikke engang må kalde lærerne ved fornavn. Her på højskolen kommer vi til at kende lærerne som mennesker, fordi vi bruger tid sammen uden for klasselokalet og laver forskellige ting som at tage ud at svømme eller på fisketur.

Jeg har fået noget andet, end jeg havde forventet – noget bedre, og jeg har fundet ud af, at jeg godt kan få et liv her i Danmark, for det vil jeg gerne og håber at kunne komme på universitetet her.

Sandra Pedersen, E22, Dansk Sprog og Kultur