Litteraturfestivalen

UDSYN

14. – 16. marts 2025

UDSYN

I godt 80 år stod Askov Højskole bag tidsskriftet Dansk Udsyn; et tidsskrift for kulturhistorisk, litterær og social oplysning. Nu genopstår Dansk Udsyn som litteraturfestivalen UDSYN.

Med UDSYN skaber Askov Højskole en litteraturfestival, hvor forfattere og litteraturelskere mødes, med åbenhed, forståelse og øje for det større perspektiv, for at belyse aktuelle temaer gennem masterclass, oplæsninger, samtaler, foredrag og sang.

UDSYN arrangeres af og afholdes på Askov Højskole. Derfor vil litteraturfestivalen naturligvis bære præg af højskolelivet i form af højskolesang, fællesspisning og højskoleaftener.  

UDSYN afholdes altid med ambitionen om at samle og præge den offentlige samtale om litteraturen. Her vil modsætninger mødes – og det er der plads til.

UDSYN NR.1

Litteraturfestivalen UDSYN varer fra fredag den 14. – søndag den 16. marts 2025. Det vil glæde os meget, hvis du flytter ind på højskolen og er med alle tre dage. Det er også muligt at tilmelde sig enkelte dage; Det kræver tilmelding at deltage i litteraturfestivalen uanset, hvor mange dage det drejer sig om. Du kan også deltage i / købe billet til udvalgte højdepunkter fra programmet (læs mere om det under program).

Det er GRATIS* at deltage i UDSYN inkl. overnatning og alle måltider (undtagen frokosten om lørdagen, som byder på street food a la Askov Højskole). Det, håber vi, kan gælde hvert år. I år er det gjort muligt med støtte fra Grundtvigsk Forum, Statens Kunstfond og Folkeoplysningspuljen.

*Det er en mærkesag for Askov Højskole at fremme litteraturen blandt unge. Derfor ønsker Askov Højskole med UDSYN at gøre litteraturen tilgængelig for flere og vække nysgerrigheden hos dem, der måske endnu ikke har fundet deres yndlingsbog eller forfatter. Derfor er UDSYN gratis for personer under 40 år. Det kan i år lade sig gøre med støtte fra Grundtvigsk Forum, Statens Kunstfond og Folkeoplysningspuljen.

UDSYN er og skal være for alle. Derfor er det muligt at købe billet til litteraturfestivalen for interesserede, som ikke opfylder betingelserne for gratis deltagelse. Billetprisen er 1500,00 kr. inkl. kost og logi fredag – søndag. Køb billet her.

Tilmelding til UDSYN

Personer under 40 år kan gratis tilmelde sig UDSYN.

Tilmeld dig →

Køb billet til UDSYN

Personer over 40 år kan købe billet til UDSYN. Billetten koster 1500,00 kr. og er inkl. kost og logi fredag – søndag.

Køb billet →

ÅRETS TEMA: MARK OG ENG

I år er temaet Mark og Eng. Sammen udforsker vi litteraturens og menneskets forbindelse til naturen og landskaberne omkring os i både konventionelt og økologisk perspektiv. Vi er nysgerrige på, hvordan naturen gennem århundreder optræder i litteraturen, som elementer i fortællinger om menneskers forhold til hinanden og jorden.

Siden vores forfædre begyndte at etablere sig for at bygge hus og dyrke jorden, har landbruget været centralt for menneskets livsvilkår. Landbruget var en beherskelse af naturens trusler, et forsøg på at skabe en orden der gjorde det muligt at leve – og overleve – i en verden præget årstidernes luner, vilde dyr og farligt vejr. Derfor er meget af vores ældste litteratur da også optaget af landbruget; det vedrører kernen i vores liv og vores samfund. I dag, hvor vi står midt i en historisk omstilling, både politisk og fagligt med Grøn Trepart, og hvor skellet mellem den konventionelle landmand og de større byer kun virker til at blive større, er det vigtigt at besinde os på den historie og det vilkår, vi alle i sidste ende deler. Det landbrug, som før var tæmningen og dyrkelsen af jorden, anses i dag af mange for direkte dræbende, mens der fra den økologiske bevægelse tales om en omsorg og for naturen, der for konventionelle landmand måske kan lyde som storbysnak. I løbet af moderniteten er vores landbrugssyn altså nærmest vendt på hovedet. Hvordan forholder litteraturen sig til det?

Årets tema opfordrer til både personlig eftertanke og kollektive diskussioner om forholdet til den natur, vi omgives af. Vi glæder os til at belyse temaet gennem litteraturens prisme med dig og andre litteraturelskere.  


Dine værter er

Jens Kæmpe

Jens Kæmpe er uddannet fra Forfatterskolen i 2017 og har siden udgivet fire digtsamlinger. Som forfatter har Jens markeret sig som en spændende og ikke mindst aktuel stemme i dansk litteratur; hans evne til at udforske komplekse emner gennem et klart og medrivende sprog både rører og udfordrer læserne. Jens skriver om temaer som identitet og relationer, og han er efterhånden kendt for sin dybe forståelse for menneskelige følelser og skarpe observationer af samfundet. MEN Jens er meget mere end en dygtig og anmelderrost forfatter. Her på Askov Højskole har vi haft fornøjelsen af Jens’ eftertænksomme, lune, rolige og nærværende person siden 2020, hvor han startede med at undervise på Litteratur-linjen. Jens evner at møde sine elever i øjenhøjde og med stor imødekommenhed – og sådan vil du helt sikkert også opleve ham til litteraturfestivalen UDSYN.
jk@askov-hojskole.dk

Søren Østerlund Christensen

Søren Østerlund Christensen er kandidat i litteraturvidenskab og redaktør på det skandinaviske tidsskrift Vagant, der både omfatter litteratur, musik, film og samfundskritik. Søren har siden januar 2023 været underviser på Askov Højskoles Litteratur-linje, hvor han dagligt inspirerer elever gennem sin passion for litteratur og formidling. Med fokus på dialog gør han komplekse tekster tilgængelige og relevante. I Sørens øjne er den litterære samtale lige så vigtigt som litteraturen selv; Den ene fandtes ikke uden den anden. MEN Søren er mere end bare en dygtig underviser. Søren er passioneret, vidende, nysgerrig, rummelig, fyldt med ord, tanker og spørgsmål – og ikke mindst evnen til at grine det reneste grin. Søren er skaberen af UDSYN og han glæder sig til at være din vært i en hel weekend.
sc@askov-hojskole.dk

PROGRAM

Programmet er fortsat under udarbejdelse.


Mød årets forfattere