Valgfag på Askov Højskole

Vi udbyder i omegnen af 30 forskellige valgfag. Du vælger dem, du har lyst til.

“Til kilderne!”

I “Til kilderne” går vi kritisk til værks og undersøger, hvordan vi kan afgøre kvaliteten og troværdigheden af den information, vi støder på i vores hverdag.

I får indblik i kildekritik, konspirationsteorier og misinformation. I bliver klogere på de psykologiske faldgruber, som får os til at tro på usandheder. Og I inviteres til debat om de samfundsmæssige konsekvenser af mistro til fakta.

Underviser:

3D modellering

I dette fag lærer du at transformere 2D geometri til 3D modeller og mestrer tegne- og modelleringsteknikker til at skabe 3D modeller fra bunden. Du får indsigt i effektive redigeringsmuligheder og forskellige visningsindstillinger, så du kan præsentere dine emner på den bedst mulige måde.

Underviser: Morten Lyk

3D print

Drømmer du om at lege med 3D print? Så er det her valgfaget for dig

Underviser: Simon Köslich

Adfærdsdesign

I adfærdsdesign kigger vi på hvordan design påvirke vores valg og handlinger ved at ændre på aspekter af vores omgivelser, der ud fra psykologisk teori antages at have betydning for vores valg og handlinger. Ved at ændre på vores omgivelser ændres vores valg og handlinger, mens vi er i den umiddelbare adfærdskontekst.

Underviser: Simon Köslich

Animation

I Animation arbejder vi både digitalt og analogt, og du lærer at producere din egen animationsfilm.

I bliver introduceret til forskellige animationsstilarter og vil både komme til at animere i 2D og 3D.

Vi prøver at animere via animationsprogrammet Krita og 3D-modelleringsprogrammet Blender – og vi skal selvfølgelig også forsøge os med den traditionelle animationsmetode, hvor hvert billede tegnes i hånden.

Underviser: Morten Lyk

Bogklub

Er du en lidt af en bogorm, der elsker at fordybe dig i litteraturens verden? Så er bogklubben på Askov Højskole det perfekte valg for dig! I vores bogklub mødes vi for at læse og diskutere en bred vifte af bøger – fra klassikere til moderne mesterværker. Gennem engagerede samtaler udforsker vi forskellige temaer, forfattere og litterære stilarter, alt imens vi deler vores tanker og perspektiver. Bogklubben er et fællesskab, hvor du kan udvide din litterære horisont og finde inspiration i samspillet med andre bogentusiaster. Rammen for bogklubben er naturligvis Askovs bibliotek der indeholder en helt særlig samling af bøger. Kom og vær en del af vores læseglade valgfag på Askov Højskole!

Underviser:

Dronecertifikat

Er du fascineret af droner – og vil du lære at flyve en? På Askov Højskole får du mulighed for at tage et dronecertifikat som valgfag. Det er muligt at tage A1 og A3 dronecertifikat. Med et A1 dronecertifikat må du flyve droner op til 500 gram, som er C1 mærkede. Med A3 dronecertifikat må du flyve droner under 25 kg, som er C2-, C3- eller C4-mærkede droner. Du får undervisning i den nødvendige teori, herunder sikkerhed og lovgivning – og du får praktisk undervisning, så du lærer at meste droneflyvning. Faget er både for dig, der vil bruge droner professionelt og som hobby.

Underviser: Simon Köslich

E-sport

I ’E-sport’ udforsker vi det fænomen, der det seneste årti er vokset fra ungdomsværelserne og ud på store stadions med flere tusind tilskuere.

Vi både spiller og dykker ned i den mere teoretiske del af e-sport. Vi ser på holdsammensætning, taktik-planlægning, organisationsstrukturer, turneringsstrukturer og karrieremuligheder.

Vi kommer også til at fordybe os i, hvordan en computer til gaming er opbygget.

Underviser: Simon Köslich

Eksistens

Hvad vil det sige at være menneske? I valgfaget “Eksistens” på Askov Højskole dykker vi ned i livets store spørgsmål og undersøger menneskets tilværelse gennem filosofi, litteratur og samtale. Vi udforsker temaer som mening, frihed, identitet og ansvar, og hvordan disse begreber påvirker vores liv. Gennem dialog og refleksion styrker du din evne til at tænke kritisk og dybt om eksistentielle emner. Uanset din baggrund er du velkommen til at deltage og dele dine perspektiver. Kom og vær med til at udforske, hvad det betyder at være til, i et fællesskab af nysgerrige sjæle på Askov Højskole.

Ekstra dansk

Her er der mulighed for at dykke endnu dybere ned i det danske sprog og forståelse heraf

Underviser:

Ekstra litteratur

Dyk dybere ned i litteraturen

Fiktionsdesign

Vi dykker ned i fiktionsgenren og kigger på designtankerne bag…

Filmklubben

I Filmklubben elsker vi … film(!) Vi ser masser af film og forholder os kritisk og analytisk til films forskellige virkemidler, diskuterer tematikker osv.

Vi gennemanalysere nogle af de helt særlige film, vi ser, og stifter bekendtskab med et par af verdens største instruktører.

Det helt særlige ved ’Filmklubben’ er, at glæden ved at se film bliver endnu større, når vi taler med andre om dem… og så er det bare virkelig hyggeligt.

Underviser: Ditte Svane

Fra Middelalder til nu

Glas

Drømmer du om at arbejde med glas og skabe smukke, unikke kunstværker? På Askov Højskole tilbyder vi valgfaget “Glas,” hvor du får præsenteret kundskab, teknik og viden til at omsætte dine idéer til form og udtryk. Der er fokus på at styrke dine kreative evner, samtidig med at du får en god fornemmelse for håndværk og materialer.

Gennem praktiske øvelser og projekter lærer du forskellige teknikker inden for glaskunst. Det er ikke en forudsætning, at du har erfaring med glas for at deltage – blot en lyst til at skabe og lære.

Kom og lad din kreativitet blomstre i vores inspirerende glasværksted på Askov Højskole!

Underviser: Lene Kersting

Grænselandet og demokrati

I dette valgfag er vi nysgerrige på hvad det betyder, for vores demokrati, at bo i grænselandet

Hvad er et menneske?

I Hvad er et menneske tager vi livtag med den filosofiske antropologi. Og hvad er det så?

Filosofisk antropologi er filosofiens syn på menneskets væsen og væren. Vi forfølger forestillingen om mennesket som udstyret med fornuft og i besiddelse af en fri vilje.

Sammen bliver vi klogere på det klassiske menneskesyn og udfordringerne hertil.

Underviser: Christian Friis

Keramik

I Keramik lærer du at formgive i ler og forstå formgivning og keramik i et bredere kulturelt perspektiv. Vi modellerer, bruger drejeskive, kavaletter, gipsforme og modellerpinde. Vi kommer til at lave vaser, dyr, buster, menneskefigurer, krus, perler og meget andet.

Vi gennemgår løbende forskellige klassiske grundteknikker, og I får råd og vejledning, så I kan komme fra idéer til færdige produkter.

Underviser: Lene Kersting

Kor

Elsker du at synge og ønsker du at dele denne glæde med andre? På Askov Højskole tilbyder vi et inspirerende korfag, hvor vi sammen udforsker musikens magiske verden. Uanset om du er nybegynder eller erfaren sanger, vil du finde plads i vores fællesskab, hvor vi arbejder med stemmetræning, klang og harmonier. Vores dygtige korleder guider os gennem et varieret repertoire, fra klassiske værker til moderne hits. Kom og oplev glæden ved fællessang og skab uforglemmelige musikalske øjeblikke med os på Askov Højskole!

Underviser: Ditte Svane

Maker Space

I Maker Space kommer du til at lave ting af alle mulige forskellige materialer. Vi arbejder for eksempel med pap, papir og skum.

Vi har fokus på bæredygtighed og genbrug, så du bliver også trænet i at se potentialet i genstande omkring os.

Vi har lavet rekvisitter til film, konstruktioner af ’kroppe’ til robotter og mange andre sjove ting.

Underviser: Morten Lyk

Manuskript

I faget manuskript går vi i dybden med manuskriptudvikling til fiktionsfilm og serielle fortællinger til forskellige medier. Du får viden om film- og manuskriptanalyse, om centrale træk i manuskripthistorien og om filmens udtryk og genrer.

Underviser: Ditte Svane

Mixed Reality

I Mixed reality ser vi på hvad der sker når den fysiske og den digitale verden blandes sammen. I mixed reality repræsenteres digitale oplysninger af hologrammer, som er objekter lavet af lys og lyd, der fremkommer omkring dig. Via kunstig intelligens reagerer disse hologrammer på kommandoer og interagerer med overflader i den virkelige verden i realtid, hvilket resulterer i en mere naturlig og intuitiv oplevelse.

Underviser: Morten Lyk

Modeltegning

I modeltegning har du mulighed for at fordybe dig i et af verdens mest fascinerende og udfordrende motiver: menneskekroppen. Denne kunstneriske disciplin handler om at tegne efter levende model og udforske kroppens udtryksfulde former og bevægelser.

Du vil tegne kroppen både i bevægelse og i hvile, og både som helhed og i detaljer. Vi arbejder med helfigurer, torsoer, hænder, fødder og portrætter.

Derudover tegner vi også emner og objekter, som er tæt forbundet med kroppen, såsom jakker, sko, handsker, stole og det fysiske rum omkring modellen.

Underviser:

Nonfiktion

I Nonfiktion læser, snakker og skriver vi. Vi læser et udvalg af nonfiktive tekster og taler om, hvad der udgør deres litterære kvaliteter. Endelig skal vi selv skrive små forsøg – reportage, essayistik og portræt.

Nonfiktion er groft sagt den litteratur, der falder udenfor de tre klassiske genrer – epik, lyrik og drama. Vi undersøger, hvordan de klassiske genrer og nonfiktionen ofte flyder ind over hinanden. Mange romaner har essayistiske træk, historieskrivningen er så godt som nonfiktiv fortællekunst, ligesom et cykelløb eller fodboldkamp kan fremstå som et klassisk drama.

Retorik

Vil du styrke dine kommunikationsevner og blive en mester i overtalelsens kunst? På Askov Højskole tilbyder vi et engagerende fag i retorik, hvor du lærer at udtrykke dig klart og overbevisende. Gennem spændende øvelser og praktiske opgaver udforsker vi talekunstens grundprincipper, argumentationsteknikker og kropssprog. Uanset om du vil forbedre dine præsentationer, deltage i debatter eller blot ønsker at blive en bedre taler, giver vores erfarne undervisere dig de nødvendige redskaber. Dyk ned i retorikkens verden og udvikl dine evner til at formidle budskaber med gennemslagskraft på Askov Højskole!

Robotteknologi

I Robotteknologi får du mulighed til at snuse til robotteknologi og bygge jeres egne robotter på en meget tilgængelig og simpel måde.

Gennem brugen af LEGO Mindstorms platformen skal vi lære at bygge og programmere robotter. I bliver i fællesskab guidet igennem programmering af LEGO Mindstorms og derefter sluppet fri til at bygge jeres egne robotter.

Udover praktisk viden om robotter, arbejder vi også med strategisk og kritisk tænkning i forhold til anvendelsen af robotter.

Underviser: Simon Köslich

Sammenspil

I Sammenspil øver vi rytmer og lærer at spille konkrete numre sammen. Sammenspil er for jer der har lyst til at spille på instrumenter og/eller synge. Det er ikke en forudsætning, at I har erfaring med at spille eller synge, men I skal have lysten til at øve rytmer og lære at spille konkrete numre.

Først og fremmest handler sammenspil om at skabe musik i fællesskab. Hvis vi kan, slutter faget med en minikoncert for resten af semestret.

Underviser:

Sci Fi

Her dykker vi ned i en verden af fantasi og innovation, hvor vi udforsker fremtidsvisioner, alternative virkeligheder og teknologiske eventyr. Gennem litteratur, film og diskussioner undersøger vi, hvordan science fiction reflekterer og udfordrer vores forståelse af samfund, teknologi og menneskets potentiale. Kom og vær med til at drømme stort og tænke dybt i dette inspirerende fag!

Skriveklub

I Skriveklub på Askov Højskole dykker vi ned i både skriveøvelser og personlige projekter. En af de mest værdsatte aktiviteter er tekstlæsningen, hvor vi læser hinandens værker og giver konstruktiv kritik. Dette skaber en lærerig og støttende atmosfære, hvor man ikke kun udvikler sine skrivefærdigheder, men også lærer at se sine egne tekster med nye øjne. Vores fælles engagement i at dele og forbedre vores skrivning gør Skriveklub til et inspirerende fællesskab for alle, der elsker at skrive.

Sprog og grammatik

Valgfaget oprettes ifm. det prøveforberedende forløb.

Underviser: Mona Østerlund

Teatersport

I Teatersport kommer du til at bruge din krop og stemme på en fri måde i et fordomsfrit og legende fællesskab.

Vi associerer frit, lader hjernen køre frihjul og går efter de umiddelbare indskydelser. Og vi afprøver, hvad det gør ved os at gøre alt det foran og sammen med andre.

Vi laver kropslige øvelser, f.eks. mimelege, statuer og statusøvelser. Vi laver sproglige øvelser i form af fortællelege, associationsøvelser og gættelege.
Vi laver improvisationsøvelser og fantasiøvelser.

Tegning og maleri

I Tegning og maleri kommer du til at arbejde med forskellige materialer som akryl, olie, naturlige farve-oxider, blæk, akvarel og blyant.

I lærer om teknikker og metoder inden for maleri og billedkunst, og vi maler på papir og lærred.

Her er der god mulighed for fordybelse, og du får mulighed for at udvikle dit eget kunstneriske udtryk.

Underviser: Lene Kersting

Velfærdsæstetik

I faget Velfærdsæstetik er vi nysgerrige på tilblivelsen af en særlige relation mellem politiske og formgivningsmæssige idealer som vi kalder velfærdsæstetik: Det er tanken om at den rette arkitektur og det rigtige design kan være med til at forme en bedre fremtid og lykkeligere mennesker. Disse ideer dukkede op i mellemkrigstiden og fik i Danmark navnet ”funktionalisme”. Den blev bl.a. udmøntet i de møbler, lamper og andre artefakter, som i dag går under betegnelsen ”designklassikere”. Både i Danmark og det øvrige Norden voksede funktionalismen efterhånden sammen med drømmen om en velfærdsstat og fik på den måde en uhørt indflydelse på den måde vi har indrettet vores byer, boligkvarterer og hjem.

Underviser:

Verden omkring dig

I Verden omkring dig kommer du til at fordybe dig i danske, europæiske og internationale begivenheder og debatter for at få forståelse for den politiske og samfundsmæssige virkelighed – og dens dilemmaer.

I får en bredere indsigt og dybere forståelse for samfundets struktur, opbygning og institutioner. Og vi kommer omkring emner som politik, økonomi, religion, historie og etik.

Underviser:

Videoværksted

I dette fag dykker vi ned i alle aspekter af videoproduktion: vi udvikler idéer, skriver manuskripter, filmer, sætter lys, optager lyd og redigerer til et knivskarpt produkt. Måske drømmer du om at blive journalist eller tv-tilrettelægger og ønsker at lære mere om formidling gennem videoformatet. Måske har du en masse gode idéer til storylines og vil prøve kræfter med at skrive et manuskript fra bunden. Eller måske synes du bare, det er sjovt at arbejde med levende billeder. Uanset hvad, er det vigtigste, at du har lyst til at arbejde kreativt sammen med andre om at skabe produkter, I kan være stolte af.

Underviser: Ditte Svane

Vinterbadning

Vinterbadning har også vundet indpas på Askov Højskole og har mange fordele for både krop og sind.

Vores underviser er en kyndig vinterbader, som gerne tager både rutinerede og nybegyndere under sine vinger, så vi sammen kan opleve det kolde (men forfriskende) gys!

Vi bader i Kolding Fjord, hvor der er nye og ikke mindst lækre omklædnings- og badeforhold.

Underviser:

Spørgsmål og svar om valgfag

Hvor mange valgfag kan jeg vælge?

Du kan vælge op til fem valgfag om ugen – mindst fire. Se her, hvordan valgfagene fordeler sig i ugeskemaet.

Hvornår vælger man valgfag?

Valgfagene vælger du, efter du er begyndt på højskolen.

Undervejs i dit højskoleophold vælger du nye valgfag 1-2 gange alt efter varigheden på dit ophold. På den måde kan du enten fordybe dig i nogle færre bestemte valgfag gennem hele dit ophold, eller du kan prøve en masse forskellige valgfag.

Hvor mange timer valgfag er der hver uge?

Du har mellem 7,5 og 9 timer valgfag om ugen. Det afhænger af, om du vælger fire eller fem forskellige valgfag.

Bliver alle valgfag oprettet hvert semester?

Nogle valgfag er altid en del af vores tilbud. Det er fx fag som keramik, tegning og maleri, sammenspil og politikfaget ‘Verden omkring dig’.

Andre valgfag er knyttet til bestemte årstider – fx vinterbadning.

Og så udvikler vi løbende nye valgfag, fordi … eleverne efterspørger noget særligt, lærerne synes, at noget bestemt trænger sig på, eller verden kalder på et bestemt valgfag.

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Kom og besøg os på Askov – vi betaler transporten. Du bliver vist rundt af underviseren på linjefaget og møder nogle af vores nuværende elever.

Book en rundvisning →