Valgfag

Fra keramik til retorik –
vælg mellem et væld af valgfag

Hjem / Valgfag

Ud over dit linjefag og fællesfag skal du også have valgfag, når du er på højskole. Du vælger helt uafhængigt af dit linjefag, så det er op til dig, om du vil have valgfag, der er i stil med det, du arbejder med på linjefaget, eller du hellere vil kaste dig ud i noget helt andet i dine valgfag.

Undervejs i dit ophold får du mulighed for at vælge nye valgfag, så du kan få prøvet en række forskellige ting af – eller fordybe dig i nogle få fag i hele forløbet.

Du kan vælge mellem kreative fag, hvor du selv skal skabe, hvad enten det er at tegne eller spille musik; refleksionsfag, hvor du får noget at tænke over og bevægelsesfag, der giver ny energi til kroppen.

Vi udvikler hele tiden nye valgfag, og samtidig har vi også nogle fag, som altid er en del af vores tilbud: Det er fx fag som keramik, tegning og maleri, sammenspil og politikfaget ‘Verden omkring dig’.

Du kan se eksempler på valgfag herunder – derudover kan du opleve, at vi også har andre tilbud om valgfag end dem, du kan se her. Hvis et elevhold er optaget af et bestemt emne, er det også muligt, at vi kan oprette det som et valgfag.

Keramik

Du lærer at formgive i ler og forstå formgivning og keramik i et bredere kulturelt perspektiv. Vi modellerer, bruger drejeskive, kavaletter, gipsforme og modellerpinde, og du kommer til at lave vaser, dyr, buster, menneskefigurer, krus, perler og meget andet.

Vi gennemgår løbende forskellige klassiske grundteknikker, og du får råd og vejledning, så du kan komme fra idé til det færdige resultat.

Underviser: Lene Kersting

Maker Space

I faget Maker Space kommer du til at lave ting af alle mulige forskellige materialer. Vi arbejder for eksempel med pap, papir og skum.

Vi har fokus på bæredygtighed og genbrug, så du bliver også trænet i at se potentialet i genstande omkring os.

Vi har lavet rekvisitter til film, konstruktioner af ’kroppe’ til robotter og mange andre sjove ting.

Underviser: Morten Lyk

Tal, så det fænger

På faget ’Tal, så det fænger’ finder vi den retoriske værktøjskasse frem med alle de traditionelle elementer som appelformer, argumentationsteori og stilistik.

Vi arbejder også med mimik, gestik og stemmeføring alt sammen med formålet at blive bedre til at formidle et budskab.

Vi lytter til nogle af tidens talere og øver os i selv at skrue en tekst sammen og fremføre den for andre. Målet er, at vi bliver mere bevidste om formidling og dermed bedre til at formidle.

Underviser: Mie Melvang

Maleri

I Maleri kommer du til at arbejde med forskellige materialer som akryl, olie, naturlige farve-oxider, blæk, akvarel og blyant.

Du lærer om teknikker og metoder inden for maleri og billedkunst, og vi maler på papir og lærred.

Her er der god mulighed for fordybelse, og du får mulighed for at udvikle dit eget kunstneriske udtryk.

Underviser: Lene Kersting

Verden omkring dig

Du kommer til at fordybe dig i danske, europæiske og internationale begivenheder og debatter for at få forståelse for den politiske og samfundsmæssige virkelighed – og dens dilemmaer.

Du får en bredere indsigt og dybere forståelse for samfundets struktur, opbygning og institutioner.

Fagets emner handler ofte om politik, men også økonomiske, religiøse, historiske, etiske og medmenneskelige emner kan være på dagsordenen.

Underviser: Allan Thomsen

Vinterbadning

Vinterbadning har gennem de sidste år vundet indpas hos unge som gamle, bymennesker som naturelskere. Og det er bestemt ikke uden grund, for vinterbadning har mange fordele for både krop og sind.

Vores underviser er en kyndig vinterbader, som gerne tager både rutinerede og nybegyndere under sine vinger, så I sammen kan opleve det kolde (men forfriskende) gys!

Vi bader i Koldingfjord, hvor der er nye og ikke mindst lækre omklædnings- og badeforhold.

Underviser: Louise Munk

E-sport

Faget ’E-sport’ er for dig, der er nysgerrig på det fænomen, som de seneste 10 år er vokset ud af drengeværelserne og ud på de store stadions med flere tusind tilskuere.

Sammen kigger vi på den mere teoretiske del af e-sport, og vi kommer til at dykke ned i emner som: holdsammensætning, taktikplanlægning, organisationsstrukturer, turneringsstrukturer og karrieremuligheder.

Vi kommer også til at fordybe os i, hvordan en computer til gaming er opbygget.

Underviser: Simon Köslich

Sammenspil

Faget er for dig, der har lyst til at spille på instrumenter og/eller synge. Det er ikke en forudsætning, at du har erfaring med at spille eller synge, men du skal have lysten til at øve rytmer og indlære musikstykker.

På faget ’Sammenspil’ handler det i høj grad om, at vi skal spille sammen for at få musik ud af det – derfor vil du undervejs øge din bevidsthed om den enkeltes rolle i helheden.

Hvis vi kan, slutter faget med en minikoncert for de øvrige højskoleelever.

Underviser: Mads Fynbo-Lassen

Mennesket – i klassisk og moderne perspektiv

Faget ’Mennesket – i klassisk og moderne perspektiv’ introducerer dig til den filosofiske antropologi.

Hvad er det så? Filosofisk antropologi er filosofiens syn på menneskets væsen og væren. Vi forfølger forestillingen om mennesket som udstyret med fornuft og i besiddelse af en fri vilje.

Sammen bliver vi klogere på det klassiske menneskesyn og udfordringerne hertil.

Underviser: Christian Friis

Animation

På valgfaget ’Animation’ lærer du at kunne producere din egen animationsfilm. Du bliver introduceret til forskellige animationsstilarter, og du vil både komme til at animere i 2D og 3D.

Undervejs prøver vi at animere via animationsprogrammet Krita og 3D-modelleringsprogrammet Blender.

Vi skal selvfølgelig også forsøge os med den traditionelle animationsmetode, hvor hvert billede tegnes i hånden.

Underviser: Morten Lyk

Filmklub

Elsker du at se film? Så er valgfaget ’Filmklub’ helt sikkert noget for dig. Her ser vi masser af film, forholder os kritisk og analytisk til films mange forskellige virkemidler, diskuterer tematikker osv.

Vi kommer til at gennemanalysere nogle af de helt særlige film, vi ser, og så stifter vi bekendtskab med et par af verdens største instruktører.  

Det helt særlige ved ’Filmklub’ er, at glæden ved at se film bliver endnu større, når vi taler med andre om dem – og så er det bare virkelig hyggeligt.

Underviser: Ditte Svane

“Der har været tid og rum til bare at være. Tid til at lære og turde dvæle ved det enkle.”

Nanna Jørgensen

Elev i foråret 2021 på Journalistik

“Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg har taget den rigtige beslutning for mig selv.”

Thomas Appel

Elev, forår 2020 og efterår 2020

“Livet skal ikke kun gøres op i penge, men også i oplevelser.”

Elias von Staffeldt

Elias von Staffeldt, journaliststuderende

Spørgsmål og svar

Bor man sammen med en roomie på højskolen?

Du vælger selv, om du vil bo alene eller sammen med en roomie. De fleste elever bor sammen to og to på højskolen, og for mange af vores elever er det en del af oplevelsen ved at gå på højskole, at de prøver at bo sammen med en roomie.

Hvad koster det at gå på højskole?

Det koster en fast pris per uge at gå på højskole. Hvis du vil vide, hvad dit højskoleophold kommer til at koste, kan du derfor gange ugeprisen med det antal uger, du vælger. Om det er 12, 14, 16, 18 eller 24 uger. Se prisen per uge.