4 ugers prøveforberedende kursus

Journalistik på Askov Højskole

Drømmer du om at blive journalist? Tag fire uger på højskole og forbedr dine chancer for at komme ind på journalistuddannelserne. I 2023 kom 87% af vores elever ind på DMJX og SDU.

Ved du allerede, at du vil søge ind på en journalistuddannelse? Og vil du gerne forbedre dine chancer for at klare optagelsesprøven i journalistik på DMJX i Aarhus og SDU i Odense? Så kan du melde dig til vores intensive, fire ugers prøveforberedende forløb ‘Springbræt til journalistik’, som er en effektiv forberedelse til journalisthøjskolen og Syddansk Universitet.

Kurset giver dig en rigtig god chance for at klare optagelsesprøven til journalist-uddannelserne. Langt de fleste deltagere på det prøveforberedende forløb på Askov Højskole bliver optaget på journalistuddannelsen bagefter. De seneste år har over 85 procent af eleverne på det fires ugers forløb fået tilbudt en plads i enten Aarhus eller Odense.

‘Springbræt til journalistik’ foregår altid i marts måned og ligger derfor lige før optagelsesprøverne i Odense og Aarhus, så du er i skarp træning, når du går til optagelsesprøve for at blive journalist. Undervejs på kurset får du hjælp til at skrive den motiverede ansøgning, der skal skaffe dig plads ved optagelsesprøverne. Måske vil du også søge ind på en af kommunikationsuddannelserne, og så er det særlig vigtigt at skrive en god, motiveret ansøgning.

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Få en rundvisning, se skolens fællesarealer, klasselokaler og værelser, snak med læreren og mød nogle af de nuværende elever.

Book en rundvisning →

Du får styr på grammatik og relevant paratviden

Det intensive prøveforberedende journalistik-kursus giver dig træning i det, du skal kunne for at klare optagelsesprøverne på journalistuddannelserne. Det betyder, at du på Askov Højskole også kommer til at øve grammatik – også kommaer – så du får styr på alle reglerne. Du får også en masse samfundsfaglig viden, så du er rigtig godt klædt på til at svare på spørgsmålene i videntesten både på DMJX og SDU.

Der er ingen facitliste til optagelsesprøverne, og vi ved ikke på forhånd, hvad prøverne kommer til at bestå af. Men vi ved, at både journalisthøjskolen i Aarhus og journalistuddannelsen på Syddansk Universitet leder efter ansøgere med journalistisk potentiale. Derfor arbejder vi på det fire ugers prøveforberedende forløb benhårdt på at finde dit journalistiske potentiale, så du kan vise det ved optagelsesprøverne.

På “Springbræt til journalistik” får du træning i de discipliner, du bliver testet i til optagelsesprøverne på journalistuddannelserne. Det er et fire ugers intensivt prøveforberedende journalistik-kursus, hvor du kommer til at arbejde koncentreret. Optagelsesprøverne går ud på at finde de ansøgere med journalistisk potentiale – og på det fire ugers kursus på Askov Højskole hjælper vi dig til at vise dit potentiale.

Du kommer til at skrive en hel masse journalistiske tekster og få feedback på dem, så du nærmest fra dag til dag kan mærke, at du bliver bedre og bedre til at skrive. Vi træner din selvstændige tænkning og evnen til at møde et hvilket som helst emne og kunne skrive om det. Den intensive undervisning foregår både som oplæg, arbejde og diskussion i grupper og som individuelle opgaver.

Tilmelding

Prisen er inkl. højskoletur. Der er ikke højskoletur på 4 og 14 ugers ophold i foråret.
Når du tilmelder dig, betaler du et tilmeldingsgebyr på 500 kr. og depositum på 1.500 kr. i alt 2.000 kr.

Mød din underviser

Mona Østerlund

Mona er uddannet journalist og har i mange år arbejdet som freelancejournalist med at skrive artikler, lave kommunikationsopgaver, bogprojekter og undervisning. På Askov Højskole er hun kursusleder, kommunikationsmedarbejder og underviser på højskolens fire ugers prøveforberedende forløb, Springbræt til journalistik.
mon@askov-hojskole.dk

Hvad siger de tidligere elever om Askov Højskole?

Det har været det bedste i mit liv

Egentlig havde jeg ikke selv tænkt på at tage på højskole, men en veninde opfordrede mig til det.

I starten var det ret overvældende, og de første to uger ville jeg hjem. Jeg følte mig usikker og overstimuleret. Mine veninder overtalte mig til at give det en chance, og det gjorde jeg. Heldigvis. For at være på højskole har været det bedste i mit liv.

Hvis du overvejer at tage på højskole, så gør det. Spring ud i det. Du får så meget ud af det både fagligt, socialt og personligt. Giv det en chance, det er bedre, end du tror.

Jeg valgte Askov Højskole, fordi jeg gerne ville have journalistik som linjefag, og fordi der er så mange kreative valgfag. Det elsker jeg at fordybe mig i. Alle lærerne er virkelig engagerede – man kan mærke, de brænder for det, de laver.

Hver gang, vi har lavet et journalistisk projekt, fik jeg et adrenalinkick, når jeg var på research og fandt ud af, at min hypotese holdt stik. Jeg er virkelig vild med at formidle og er i gang med at uddanne mig til journalist på Syddanske Universitet.

Camilla Tonnesen, F21, Journalistik

Jeg har fundet ud af hvad jeg vil

Det bedste for mig har været alle de dejlige mennesker, jeg har lært at kende. Det der med at møde mennesker fra andre steder og andre kulturer har virkelig været givende.

Og så at folk kommer, fordi de gerne vil lære noget. Det er noget helt andet end i gymnasiet. Her på højskolen er alle bare nysgerrige, og mange er nørdede – forstået på den mest positive måde.

I første omgang tog jeg mest på højskole for at prøve journalistik af, og det har jeg virkelig fået lov til. Vi har prøvet alt muligt og har været på besøg på journalistiske arbejdspladser for at se, hvordan journalister arbejder.

Det har været utroligt spændende, og det har givet mig den afklaring, jeg havde brug for. Jeg har nemlig fundet ud af, at jeg ikke skal være journalist, så det har været rigtig godt for mig at få afprøvet.

Til gengæld har jeg genoplivet min glæde og passion for at tegne og male, fordi jeg har fået det udfoldet her på højskolen. Det har været så fedt, for det har også vist mig, hvad jeg så skal, når jeg ikke skal være journalist. Derfor søger jeg ind på arkitektskolen i København.

I starten syntes jeg, det var hårdt at være sammen med andre 24/7, og jeg prøvede at gå tidligt i seng for at være lidt alene og lade op. Man kan sige, at det var hårdt på en god måde. Og nu? Nu har jeg det sådan, at jeg søger mennesker i højere grad, end jeg gjorde før.

Lucia Pedersen-Campos, F22, Journalistik

Her er plads til at vi er forskellige

Her er et helt fantastisk fællesskab, hvor der er plads til at være forskellige. Jeg synes, jeg har oplevet sådan en stor tolerance og åbenhed fra alle. Her er det ok at nørde med et fag, og det er så fedt, at det er vidt forskellige mennesker, der kommer her. Det tror jeg faktisk er ret specielt for Askov.

Jeg synes, det har en værdi, at vi er en bred vifte af typer, og selv på vores linje er vi vidt forskellige. Det har været virkelig godt at være i. Da jeg var på efterskole, var vi meget mere samme type, og selvfølgelig er vi blevet mere modne og ældre, men for mig har det i hvert fald haft stor betydning med den diversitet, der er her.

Inden jeg kom her, var jeg meget politisk aktiv og bevidst om mine holdninger og værdier, og her har jeg så oplevet, at jeg sagtens kan være sammen med folk, som mener noget helt andet, uden at vi behøver have de store diskussioner. Jeg har også opdaget, at man jo mange gange faktisk godt kan mødes på midten.

Selvfølgelig kan det godt være hårdt både at bo sammen med nye mennesker og samtidig lære så meget nyt, men det er alligevel fedt, og jeg tror da også, at mit sociale behov er steget, mens jeg har været her.

Det har også været fint at blive bekræftet i, at der ikke kun er én vej at gå, når det gælder uddannelse og karriere. Jeg har haft linjefaget Journalistik, og her er jeg blevet klædt på både fagligt og socialt.

Sarah Vestergaard Nielsen, F22, Journalistik