Sådan ser et højskoleophold ud
Dit højskoleophold på Askov Højskole
Hvordan er det at gå på højskole?
Fra den dag du flytter ind og dermed starter på højskolen, lever du højskolelivet. Det betyder, at du får en hverdag som er fuldstændig anderledes end den du hidtil har kendt. Nu byder din hverdag nemlig på et skema fyldt med fag, som lige præcis interesserer dig. Inden du starter vælger du et linjefag og når du er på højskolen vælger du 3-5 valgfag ad gangen. Selvom du har et skema, får du oplevelsen af, at have en pause fra den hverdag du hidtil har kendt, trække vejret, leve livet og ikke mindst finde dig selv.
På Askov Højskole kan du som nævnt fylde dit skema med alverdens spændende, kreative og hyggelige linje- og valgfag, men vi vil også understrege, at Askov Højskole er meget mere end en faglig legeplads. Her vil du opleve et frirum med tid og plads til fællesskab, oplevelser, fester, rejser og nye og varige venskaber. Her kan du glæde dig til at fylde hverdagen med grænseløs kreativitet, brætspil til langt ud på natten, spændende fag, engagerede lærere og ikke mindst måltider, som bliver serveret flere gange om dagen.
Vi sætter rammerne, men du og dine højskolevenner har også selv stor indflydelse på jeres højskoleliv og -tid.
Hvordan er hverdagen?
I hverdagene følger du et fast skema, som byder på alt fra linjefag, valgfag og fællesfag til rengøring, husgruppemøder og højskoleaften. Når der ikke er noget i skemaet, så har du fritid. Det er i fritiden du og dine højskolevenner kan arrangere lige det I har lyst – eller du kan trække dig tilbage og lade op.
Hver dag starter med morgenmad og morgensamling. Til morgensamling synger vi sammen – og lærere og elever fortæller på skift om et emne, de er optaget af. Til alle måltider, morgensamlinger og fællesfag er du sammen med alle højskoleelever. Når du har linje- og valgfag er du typisk en del af et mindre hold, hvor I arbejder tæt sammen.
Er du nysgerrig på, hvordan din hverdag kan se ud?
Hvad laver man i fritiden?
I hverdagene bruger mange af højskoleeleverne fritiden i faglokalerne, som altid til rådighed og åbne. Det betyder, at hvis du ikke får nok af dit linjefag i de skemalagte timer, så kan fordybe dig i lige præcis det, i din fritid. Vi har også en del elever, som er glade for at bruge det fitnesslokale, der er til fri afbenyttelse i al den tid du bor på højskolen.
Derudover er du selv med til at planlægge fritiden – også i hverdagene. Der er masser af tid til at tage på genbrugsjagt, lægge puslespil, se serie i opholdsrummene eller lign. Der er også tradition for, at højskoleeleverne opretter en række udvalg, som de mødes med i fritiden. Det kan fx være vinyl-udvalget, som mødes og hører vinylmusik eller Fengersudvalget, som skal gøre klar til den næste store temafest.
Weekenderne
I weekenderne er det ofte fredagens og lørdagens fester, som er omdrejningspunktet. Festerne afholdes i Fengers, som er højskoleelevernes helt eget festhus med elevstyret bar. Her holdes alle slags fester, både dem der kræver udklædning, spil, dans, leg og selvfølgelig musik.
Vi rejser ud i verden sammen
Et højskoleophold på Askov Højskole byder ikke kun på undervisning og aktiviteter på skolen – det inkluderer også en spændende rejse, som er en integreret del af programmet for elever på efterårsopholdet, og de elever, som har valgt 16 eller 24 ugers forårsophold. Denne rejse giver dig og dine højskolekammerater unikke fælles oplevelser og mulighed for at være sammen på en helt anden måde end det daglige skoleliv tillader.
Afhængigt af hvilket højskoleophold du er en del af, vil destinationerne variere. Vi rejser enten til det naturskønne Finland, den kulturelle storby Dresden i Tyskland, eller de betagende Færøerne. Hver destination er nøje udvalgt for at sikre, at du og dine højskolevenner får mulighed for at dykke ned i og opleve forskellige kulturer, livsstil og samfund.
Læs mere om rejserneHvordan bor man?
På Askov Højskole kan du bo i Ny Rolighed eller på Pigegangen. Ny Rolighed er bygget i 2014 og byder derfor på nogle nye og moderne værelser. Her er både enkelt- og dobbeltværelser – og du deler bad og toilet med din nabo. I Ny Rolighed er der højt til loftet og masser af plads til at mødes og dyrke fællesskabet. Pigegangen byder på lidt ældre værelser; Engang var Pigegangen kun til piger, men i dag er den for alle. Pigegangens værelser er løbende moderniseret og når vi spørger vores elever om, hvad der kendetegner Pigegangen, nævner de oftest de hyggelige og hjemlige omgivelser. Ligesom Ny Rolighed er det her muligt at bo på enkelt- og dobbeltværelse – og du deler toilet og bad med dine naboer.
Vi synes selvfølgelig, at det er en del af højskoleoplevelsen at have en roomie og dele værelse og hverdag med en, men vi ved også, at nogle virkelig har brug for at have et sted, hvor de kan trække sig tilbage og bare være. Derfor vælger du selv, om du vil bo på enkelt- eller dobbeltværelse hos os.
På højskolen er der vaskekælder med to vaskemaskiner og en tørretumbler, tørrestativer, og vaskekort kan købes og genopfyldes på kontoret. Der er desuden et fitnessrum til fri afbenyttelse.
Vi bruger naturen omkring os
Askov Højskole ligger i et naturskønt område med mulighed for en lang række friluftsaktiviteter som fx løb, cykling, vandring, ridning, lystfiskeri, kano, roning og friluftsbadning. Hærvejen skærer gennem Askov; går du ad den, kommer du 3 kilometer mod syd til det historiske Skibelund Krat.
Her er der flot udsigt ud over Kongeåsdalen, og du kan i området løbe, cykle, ride og vandre på naturskønne stier, sejle i kano, fiske og overnatte i shelters. Længere mod syd ligger Jels, der med sit friluftsbad og stierne omkring søerne og i skovene er et yndet udflugtsmål for elever på Askov Højskole.
Askov Højskole ligger ca. to km fra Vejen Station – og dermed Vejen by. Desuden er der ikke langt til hverken Esbjerg eller Kolding, hvilket eleverne også jævnligt udnytter.
Kunne du tænke dig en rundvisning?
Kom og besøg os på Askov – vi betaler transporten. Du bliver vist rundt af underviseren på linjefaget og møder nogle af vores nuværende elever.
Book en rundvisning →