Gå med på eventyr på og omkring Hærvejen og glæd dig til både at få rørt benene, hjertet og hjernen. Vi får alle sanser i brug, når vi vandrer ad skønne ruter i forsommerens overflødighedshorn af grønt og grokraft.
Hærvejen og landskabet omkring den gamle rute er fuld af flot og forskelligartet natur og spændende historie, og på kurset får vi det hele. Askov Højskole har Hærvejen lige uden for døren. Med højskolen som base drager vi hver dag ud på eventyr i smukke landskaber og interessante steder på og i nærheden af den årtusindgamle vej på den jyske højderyg, hvor pilgrimme og studedrivere har gået før os.
Undervejs bliver vi klogere på naturen, kulturen og historien. Hver dag har vi dygtige og engagerede fagfolk som guider. De fortæller os om, hvad vi møder på fodrejsen og giver os indblik i alt fra spiselige urter til fortidsminder og fra gamle røverhistorier til nutidens klima- og miljøforhold. Blandt meget andet.
Hjemme på højskolen får vi selvfølgelig også alt, hvad der hører højskolen til af fællessang, foredrag og festlige timer i godt selskab. Blandt aftenarrangementerne kan vi nævne, at der bliver lejlighed til at nyde en koncert med Mathias Heise Kvartet.
Vi går cirka 12 kilometer hver dag – og nogle af vandreturene vil være i kuperet terræn.
På ‘Vandring langs Hærvejen’ i 2025 kan du blandt andet opleve:
- Fra kirke til kirke: Vi skal vandre i området mellem den smukke Nørup Kirke og Randbøl Kirke – begge kirker ligger på Hærvejs-strøget, men vi tager nogle afstikkere undervejs og oplever, hvordan landskabet på den jyske højderyg veksler og går fra den fede lerjord til sandbund. Vi har kulturhistoriker Gert Hougaard Rasmussen som guide, og han fortæller om historien, naturen og kulturen
- Fra station til station: Igen med Gert Hougaard Rasmussen som kyndig guide skal vi gå fra den tidligere station i Bindeballe – hvor vi også finder den berømte købmandsgård – gennem den smukke Vejle Ådal til den gamle Ravning Station. På turen passerer vi blandt andet Tørskind Grusgrav, der huser Cobra-kunstneren Robert Jakobsens vældige skulpturer.
- Kongeåen: Få kilometer syd for Askov løber Kongeåen, og vi skal på sporet af grænsedragning, smuglere og studedrift.
- Skovene omkring Jels: Jelsskovene rummer både statelige træer, gode historier og spændende planter, og vi får det hele, når vi med tidligere skovfoged Svend Hansen som guide vandrer i området i Sønderjylland.
Medbring
Praktisk tøj, gode vandresko eller -støvler, dagtursrygsæk samt kop og drikkedunk.
Kursusledere
Lene Kersting
Lene Kersting er højskolens underviser i keramik, tegning, maleri og glas. Desuden er hun kursusleder på en række korte kurser. Lene er uddannet keramisk designer fra Designskolen Kolding. I en periode har hun studeret på Icelandic college of art and crafts. Siden har hun arbejdet på LEGO og er i dag selvstændig keramiker ved siden af undervisningen. Ud over Askov Højskole underviser Lene på Vejen billedskole/kunstmuseum og Billedskolen Nicolai i Kolding.
Mona Østerlund
Mona er uddannet journalist og har i mange år arbejdet som freelancejournalist med at skrive artikler, lave kommunikationsopgaver, bogprojekter og undervisning. På Askov Højskole er hun kursusleder på bl.a. livshistorie- , fugle- og vandrekurser. Derudover underviser Mona på højskolens fire ugers prøveforberedende forløb, Springbræt til journalistik.