Sy tøj og ting af gamle tekstiler
Tag en uge på højskole og få inspiration til at genbruge aflagte tekstiler
Genbrugsbutikkerne bugner med aflagte tørklæder, skjorter, duge og andre flotte tekstiler, som enten ikke længere passer til den oprindelige ejers behov eller moden. Måske har du også selv en masse guld i gemmerne. Derfor kan du nu tage på højskole i vinterferien og lære, hvordan du kan sy de aflagte tekstiler om til fx en flot jakke, en praktisk taske eller et gedigent forklæde.
Ser du også potentialet i aflagte tekstiler? Tørklæder, skjorter, sengelinned og duge er skatte, der bare venter på at blive genbrugt. Eller hvad med et nyt forklæde af et lækkert skind fra møbelafdelingen? Der vil være materialer at bruge i sy-værkstedet, men du må også gerne tage dine egne tekstiler med.
Vi er mange, der er blevet forført af de flotte tekstiler og lige så mange, som ikke ved, hvad vi kan stille op med dem. Det ved Lea Maaløe-Jørgensen. Hun er en passioneret genbrugshaj, der har blik for at skabe genbrugsguld, og hun er instruktør på syværkstedet. I en hel uge tager Lea dig under sine kyndige vinger, hvor hun inspirerer og vejleder dig i, hvordan du kan arbejde med genbrugstekstiler.
Tag gamle duge med – eller find stof på højskolen
Lea sørger naturligvis for, at der er masser af tekstiler at vælge mellem til lige præcis dit projekt. Vil du gerne være sikker på, at der er en bestemt farve, et bestemt mønster eller en særlig overflade, er du mere end velkommen til selv at medbringe tekstiler. Det kan også være, at du fx har et arvestykke derhjemme, som til stor ærgrelse samler støv i skabet. Tag det med; du får her en unik mulighed for at forvandle det til noget, du faktisk får brugt.
Bliv inspireret af haute couture-skrædder
Vi får besøg af dameskrædder Signe Eriksen, som vil øse af sin viden. Lad dig inspirere af haute couture, hvor man ofte laver sit eget stof og skaber nyt stof af tekstiler og stofrester. Signe Eriksen er også meget optaget af kvalitet og pasform i forhold til at arbejde med brugt tøj og tekstil, fordi pasformen betyder noget for, om tøjet bliver brugt. Hun siger:
”Jeg vil gerne udfordre tanken om upcycling lidt og sætte gang i nogle tanker og snakke om, hvornår tøj kan betegnes som upcyclet, og hvornår det ikke kan.”
En del af kurset “Brugt er smukt”
På “Brugt er smukt” samles vi om skaberglæden og muligheden for at give genbrugsmaterialer nyt liv. På kurset kan du vælge mellem tre værksteder: Sy til dig selv og hverdagen af genbrug, Pimp din sweater og Papirlamper.
Læs mere om kurset →En hel uge med kreative værksteder og kulturelle oplevelser
Værkstedet “Sy til dig selv og hverdagen af genbrug” er en del af kurset Brugt er smukt. Et kursus, som sætter fokus på det at genbruge ressourcer, som ellers risikerer at gå til spilde. Og her er ikke tale om at genbruge ressourcer via affaldssortering – her genbruger vi ressourcerne på en måde, så de får nyt liv.
Vi har fundet fire kreative sjæle, som i en hel uge vil bidrage med inspiration til, hvordan du kan genbruge tekstil, garn eller papir. Derfor skal du ved tilmelding til kurset vælge mellem et af de værksteder.
I løbet af kursusugen bruger du fire dage på dit værksted. Derudover har vi planlagt en heldagsudflugt, som bl.a. går til Vrads, , hvor vi besøger Bjørnkilde og går på opdagelse i landsbyens bæredygtige projekter, virksomheder og fællesskaber.
Vi skal også forbi Skatkammeret, et genbrugsunivers i Kolding, hvor vi kan samle materiale ind til de kreative processer hjemme på højskolen.
Bliv en del af højskolelivet
Når du tager på højskole bliver du en del af højskolelivet. Dvs. du følger den dagsrytme, som allerede eksisterer på stedet. På Askov Højskole betyder det, at du skal deltage i morgensamlinger, undervisning, måltider, udflugter, aftenaktiviteter og selvfølgelig fællessang. Får du brug for at trække dig tilbage på værelset, så er der også plads til det.
Lige præcis på Brugt er smukt kan du bl.a. se frem til Foredrag og kontrabas, hvor vi kan strikke i takt til Alberts musikalske strikkefortællinger. Albert Reinholdt har spillet med store navne som trommeslageren Ed Thigpen, saxofonisten Bob Mintzer og bassisten Hugo Rasmussen.
Albert har studeret på Cuba og rejst, turneret og indspillet i Brasilien, Italien, Spanien, Baltikum og selvfølgelig Danmark. Han vil tale om kunsten at elske sig selv, at bære sine fejl og om at strikke på Cubas
danseklubber.