21. september 2025 - 27. september 2025

Sundhedens biologi – med Anette Sams

Hjem / Ugekursus / Sundhedens biologi - med Anette Sams

Velkommen på et kursus med fokus på det sunde liv og en vej ud af fx diabetes 2 og andre skavanker gennem biologisk viden – og et kursus med højskolens kerneværdier om dannelse og livsoplysning i centrum. Deltag i en uge med viden, debat og foredrag om vores sunde kost og liv.

En uge med viden, debat og foredrag om vores sunde kost og liv

For syvende gang afholdes kurset – og igen på historiske Askov Højskole i samarbejde med Anette Sams og Jens Horstmann. Vi vil dykke ned i videnskab om krop og kost og diskutere, hvad det betyder for os som individer – og for os som samfund. Det er altså både et kursus, der gerne vil lære dig at slippe ud af diabetes 2, overvægt og andre moderne sygdomstilstande og et kursus, der løfter emnet om din og vores sundhed op til refleksion og debat.

Kurset er arrangeret i nært samarbejde med Ph.d., forsker og forfatter Anette Sams, som er én af Danmarks mest respekterede og benyttede eksperter, når det handler om sammenhængen mellem sundhed, sukker og madens biologi. Hendes mål er, at det ikke må blive en selvopfyldende profeti, at 10% af os danskere om få år har diabetes 2. Simpelthen fordi vi glemmer at fokusere på alle de muligheder, der findes for at undgå diabetes 2 og for at slippe af med sygdomsdiagnosen igen.

Vi mener, at tiden er inde til at tale sundhedsmulighederne op – fremfor at tale om danskerens manglende evner og vilje til at ‘gøre hvad sundhedssystemet siger’. Vi må simpelthen ikke lade sundheden og det gode liv ligge og grine af os, fordi vi misforstår sukker og derfor anbefaler alle mennesker at spise efter samme retningslinjer som unge, der stadig skal vokse! På kurset vil vi med Anette Sams i spidsen fokusere på den biologiske logik og den viden, som alle kan lære at anvende.

Fordi sundhed er mere end din og min, er kurset også tilrettelagt med debat og foredrag om vores fælles sundhed – hvad skal vi som samfund stille op med sygdomme, hvilke bør vi prioritere, hvordan er vores tilgang til det at være patient, og kan vi forestille os et mere værdigt og moderne sundhedsvæsen?

Kurset byder på masser af debat om folkesundhed, individuel sundhed, sundhedsuddannelse og -dannelse; vi skal debattere system og menneske, sundhed og behandling, og hvordan vi skal balancere hensynet til de syge og svagelige og hensynet til privatliv, foreningsliv og civilsamfund?

Kurset er bygget op omkring foredrag og workshops, så alle kommer til at lære helt konkrete færdigheder. Desuden er der masser af sjov motion, masser af højskolesang, udflugt i den gode sensommer og fremragende mad, hvor alle kan vælge at være kompromisløs sukkerfri i kursusperioden.

Program

Søndag 21. september
15.00-16.00 Ankomst og indkvartering
16.15-17.00: Rundvisning på Askov Højskole ved Lene Kersting
(Der er mulighed for at blive afhentet på stationen 15.15. se tilmelding)
17.00-18.00 Velkommen på kurset – dit liv, dit valg!
18.15: Aftensmad og pulssnacks
19.30 Indledningsforedrag: Din kompetente krop, ved Anette Sams

Du er udstyret med en krop, som er stormester i at skabe, vedligeholde og generobre sundhed. Vidste du, at du har en krop, som er i stand til at forebygge og reducere inflammatoriske tilstande, en krop der gør alt for at give dig en hverdag med masser af energi og en krop, der sågar kan hjælpe dig med det vægttab, du måske drømmer om? Ph.d., forsker og forfatter Anette Sams giver dig et indblik i de ting, du kan gøre for at gøre kroppen til aktiv medspiller for din sundhed. Din krop giver dig nemlig en lang række oversete sundhedsmuligheder, hvis du – og den moderne normal – undlader at stå i vejen.

21.30: Aftensang, pulssnacks – og godnat

Mandag d. 22. september
07.00 Morgentræning
07.45 Morgenmad
08.30 Morgensang
9.30-12.00 Foredrag: Madens Biologi, v. Anette Sams

Den måske største ‘vidensgave’ du kan give dig selv, er evnen til at vurdere, hvornår den mad, du spiser, reelt gavner din biologi – og hvornår den gør det modsatte. Der findes rigtig mange effektive kostråd og sundhedstrends, som kan gøre underværker for din kompetente krop – og der findes desværre også mange dårlige, fordi de forskellige trends ofte kan fortolkes vidt forskelligt. Uden biologisk viden og forståelse for den mad, vi vælger til, er vi med andre ord i risiko for manipulation – og selv vores mest velmenende sundheds-intentioner kan ende med at gøre mere skade end gavn. Du møder her fænomenet ’insulinresistens’, som gør det tydeligt for dig, at maden har forskellige effekter i forskellige personer.

12.00 Frokost og pulssnacks
13.30-16.00 Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat
Vi deler holdet op i tre, og i løbet af ugen kommer hver kursist altså gennem alle tre workshops:

Bevidst madlavning er en workshop i ”undervisningskøkkenet”. Her får du inspiration til, hvordan du kan lave lækker, velsmagende mad ud fra principperne om blodsukkerstabilitet. For ofte fører særlige diæter til besværlig og ærligt talt ikke særligt lækker mad – men Julie Rosenvind Rieck lærer dig, hvordan kursets kostråd ikke er en spændetrøje, men en kærkommen tilføjelse til dit køkken.

Fysisk træning med Jesper Christensen handler om at skabe bevidsthed om motionen, at øge motivationen og finde inspiration til nye enkle løsninger til at integrere træning i dagligdagen. Og så skal vi have pulsen op! Workshoppen tager hensyn til forskellige kropstyper, aldersgrupper og erfaring med bevægelse, så alle kan få ny inspiration med.

Sund debat med Jens Horstmann er en fælles refleksion over, hvad sundhed egentlig er for en størrelse. Vi skal debattere etiske dilemmaer, som afslører vores egne modsatrettede synspunkter til sygdom og sundhed, og vi skal – forhåbentlig – være både uenige og i tvivl. NB: Workshoppen vil være kortere end de andre, så der er også fritid.

18.15 Aftensmad og pulssnacks
19.30: Vi besøger la Cour møllen og hører om Poul la Cour der i 1878 kom til Askov Højskole. Det blev starten på hans banebrydende forskning i vindmølleenergi. Han fandt frem til den ideale møllevinge, som til forveksling ligner moderne vindmøllevinger. I dag arbejder forskere i hele verden på at videreudvikle la Cours vinge

21.00 Aftensang, pulssnacks – og godnat

Tirsdag d. 23. september
07.00 Morgentræning
07.45 Morgenmad
08.30 Morgensang
09.30-12.00 Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat
12.00 Frokost og pulssnacks 14.00 Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat
8.15 Aftensmad og pulssnacks
19.30 Foredrag: Trængsel og alarm. Og Grundtvig. Ved Jens Horstmann

Stress er en folkesygdom. Det er mistrivsel også. Både blandt voksne og unge eksploderer sygemeldingerne med rod i stress, angst, depression og alt muligt andet. Hvorfor sker det? Hvorfor sker det lige nu? Har vores verden ændret sig så meget, eller er unge og voksne nu om dage bare mere pivede og følsomme end før i tiden. Hvad ville Grundtvig egentligt sige om vores arbejdsliv, og hvorfor vi skynder os så meget (for du kan bande på, at han ville have haft noget at sige)?
Et foredrag med et forsøg på en grundtvigiansk forklaring på det moderne arbejdsliv. Det er sjovere, end det lyder.

21.00 Aftensang, pulssnacks – og godnat

Onsdag d. 24. september
07.45 Morgenmad
9.00: Heldagsudflugt: Gastrotur til Vadehavet og Vadehavscentret

Vadehavet er et ganske unikt stykke Danmark, og porten til det er Vadehavscentret med sin vidunderlige arkitektur. Vi skal besøge centret, og nok så vigtigt skal vi en tur ud på vaden med en biolog. Her vandrer vi rundt, mens naturvejledere fortæller om flora og fauna, og vi finder forskellige produkter fra Vadehavets store fødevaremarked – salturt, rejer, tang, snegle, måske nogle østers, og hvad naturen ellers giver os denne dag.
Tilbage på Vadehavscentret tilbereder vi vores fund over grill og supplerer med vores medbragte frokost.
Det er en dag ude i den friske luft, med sand under fødderne og en natur, man kan tage og føle på.
Selve gåturen er et par kilometer på flad sandbund, asfaltvej og grusvej – det er ikke en anstrengende vandring. Kan man af forskellige grunde ikke gå med på hele vandreturen, kan man også standse tidligere eller blot blive tilbage på centret i ro og mag.
Transport frem og tilbage til Vadehavscentret foregår i bus.

18.15 Aftensmad og pulssnacks
19.30: Sangaften med Kristian la Cour
21.00 Aftensang, pulssnacks – og godnat

Torsdag d. 25. september
07.00 Morgentræning
07.45 Morgenmad
08.30 Morgensang
09.30-12.00: Måltidsdesign – og din GPS i fødevarejunglen ved Anette Sams

Hvordan designer vi de bedste måltider, og hvordan tager vi hver især styringen i fødevarejunglen? Hvordan sikrer vi, at vi selv indtager førersædet, så vi kun er modtagelige overfor den mad-manipulation, vi ønsker. Hvilke ’sygdoms- og sundhedskredsløb’ kan det være nyttigt at holde sig ude af.

12.00: Frokost og pulssnacks
14.00: TV-køkkenet LIVE – det bedste fra grøntsagerne

Vi omdanner foredragssalen til et tv-køkken, når en kok viser os, hvordan man får det bedste ud af grøntsagerne. For mange af os er vant til at kødet er i centrum ved vores måltidsplanlægning, og grøntsagerne bliver en eftertanke. Her skal vi se, hvordan det ikke behøver at være sådan.

18.15: Aftensmad og pulssnacks
19.30: Foredrag: Patient eller menneske? Carl Holst

Carl Holst er tidligere regionsrådsformand og forsvarsminister – men han er først og fremmest højskolemand. Han beretter om sin egen turbulente historie i dansk politik, men stiller også lyset på de seneste årtiers sundhedsreformer og politik i Danmark. Som en af medarkitekterne af det moderne sundhedsvæsen forklarer han baggrunde og forudsætninger for systemet – og hvor det er gået godt, og hvor det gik skidt. Alle spørgsmål er velkomne på en aften med debat om vores fælles sundhedsvæsen.

21.00 Aftensang, pulssnacks – og godnat

Fredag d. 26. september
07.45 Morgenmad
08.30 Morgensang
09.30-12.00: Foredrag og debat: Et sygt samfund? Anette Sams

Vi producerer medicin, men burde vi fokusere på forebyggelse? Er der tabuer i vores debat om sygdom og sundhed? Skal en ryger selv betale regningen fra sygehuset for lungekræften? Er de tykke ikke bare selv ude om det, når de havner i den ene sygdomssituation efter den anden? Er det deres egen skyld? Ja, hvis skyld er det egentligt, at nogle bliver syge – og er der nogen, der skal skamme sig?

Anette Sams fortæller om sin egen rejse fra Novo Nordisk til selvstændig og sætter fokus på debatten om sundhedssystemet.

12.00: Frokost og pulssnacks
14.00-16.00 Aktiv eftermiddag – motion for alle

Vi laver pulssnacks, frivillig morgenmotion og sågar en workshop, hvor vi bevæger os. Denne sidste eftermiddag samler vi det hele og giver alle sved på panden. Vi laver en række øvelser, spil og sport, som både er sjove og giver inspiration til egen motion. Der vil være noget for alle krops- og motionstyper – og frem for alt skal det være skægt og motiverende!

16.00: Forberedelse til festaften
18.30 Afslutningsmiddag og festaften Derefter afslutningshygge, vin og kaffe.

Lørdag d. 27. september
08.00 Morgenmad og afrejse

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Lene Kersting

Lene Kersting er højskolens underviser i keramik, tegning, maleri og glas. Desuden er hun kursusleder på en række korte kurser. Lene er uddannet keramisk designer fra Designskolen Kolding. I en periode har hun studeret på Icelandic college of art and crafts. Siden har hun arbejdet på LEGO og er i dag selvstændig keramiker ved siden af undervisningen. Ud over Askov Højskole underviser Lene på Vejen billedskole/kunstmuseum og Billedskolen Nicolai i Kolding.

lk@askov-hojskole.dk

Tilmelding

Sundhedens biologi – med Anette Sams

Startdato21. september 2025

Slutdato27. september 2025

Pris fra6.000

Tilmeld dig kurset → Hent program ↓

Måske kunne du også være interesseret i: